Misser in gepubliceerde Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022
Methaan als brandoorzaak mogelijk over het hoofd gezien
Sterker nog: het woord methaan komt geen enkele keer voor in de tekst van het Actieplan; de chemische notatie CH4 ook niet. Toch ligt het voor de hand dat emissiearme stalvloeren in melkveeveestallen veel gevaarlijker zijn met het oog op de vorming van explosieve mestgassen dan gangbare vloeren. Recentelijk leidde dit tot een explosie in Markelo, waarbij koeien om het leven kwamen. De conclusie over de emissiearme stalvloeren werd zelfs opgenomen in een openbaar rapport van de Brandweeracademie in 2016. Doordat dit rapport voor intern gebruik bedoeld was, is het nooit breed onder de aandacht gebracht.
Probleem bekend
De Brandweeracademie baseerde haar conclusie op gegevens uit andere rapporten. De gezamenlijke woordvoerster van deze expertise-organisaties adviseert ‘andere partijen te raadplegen’ en schrijft: „Als Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) hebben wij dit in 2016 geconstateerd in onze onderwijscontent op basis van al bekend onderzoek. Wij hebben er verder geen onderzoek naar gedaan. We doen geen onderzoek naar ieder risico. We hebben wat betreft de brandveiligheid van veestallen andere risico’s onderzocht, zoals grote veestallen."
Nader onderzoek
LTO-Nederland is ‘kar-trekker’ geweest van dit veelbesproken actieplan. Bij de totstandkoming speelden ook de POV, Brandweer Nederland, het Verbond van Verzekeraars en de Dierenbescherming een rol. Minister Schouten (LNV) stuurde het actieplan op 16 juni 2018 naar de Tweede Kamer. LTO-Nederland geeft als antwoord op de vraag waarom het Actieplan geen aandacht besteedt aan de risico’s van methaan bij de brandveiligheid in stallen: „De reden dat het niet opgenomen is in het Actieplan is dat er geen indicatie was dat deze vloeren leiden tot extra stalbranden met als gevolg extra dierlijke slachtoffers. Er zijn de afgelopen jaren ons inziens ook geen branden geweest, waar de oorzaak de emissiearme vloer was. In het rapport van de IFV staat bovendien beschreven dat er een extra risico is maar niet hoe groot het extra risico is en wat het handelingsperspectief is om de risico’s te beheersen." aldus Herman Litjens, Senior Specialist Omgeving.
Overigens bericht de Volkskrant 'laat LTO nu wel verder onderzoek doen naar explosierisico's bij emissie-arme stallen'. Van generiek onderzoek in andere situaties met explosieve gassen is in de varkenshouderij volgens Litjes - nog - geen sprake.