CETA: 80.000 ton Canadees varkensvlees voor de EU-markt
Deze week presenteerde de regering aan de Tweede Kamer de memorie van toelichting op de CETA.In de EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) spreken de EU en Canada af om voor ruim 98 procent van de producten de douanerechten op de wederzijdse handelsstromen af te schaffen. Nagenoeg alle tarieven op landbouwproducten worden geëlimineerd.
Tariefquotum varkensvlees
Varkensvlees wordt beschermd door een tariefquotum, dat stapsgewijs wordt verhoogd voor de export van varkens- en rundvlees vanuit Canada naar de EU. Producten die binnen het tariefquotum vallen, kunnen tariefvrij worden verhandeld. Producten die buiten het tariefquotum vallen, worden verhandeld tegen de oude tarieven. Binnen het tariefquotum valt de jaarlijkse import van maximaal 80.000 ton varkensvlees en 50.000 ton rundvlees. In 2016 importeerde Nederland voor ‘slechts’ 400.000 euro aan Canadees vlees. Het is vooralsnog onwaarschijnlijk dat de Canadese vleeshandel volop gebruik gaat maken van de mogelijkheid om varkens- en/of rundvlees op de EU-markt af te zetten. Immers buurland VS is reeds een interessante afzetmarkt. Verder is de vraag of de Canadese slachterijen wel aan de strenge EU- kwaliteitsnormen kunnen voldoen. Tot nu toe zijn slechts weinig Canadese vleesbedrijven gecheckt en gecertificeerd voor de export naar Europa.
Hoge EU standaarden
Volgens de regering doet de CETA geen afbreuk aan EU-standaarden, zoals vastgelegd in onder andere EU-wetgeving omtrent hormoonvlees. Verder kan de EU haar hoge beschermingsniveau blijven handhaven en verder verbeteren. De regering onderstreept dat niets onder de CETA de EU of haar lidstaten verplicht om standaarden op terreinen als voedselveiligheid of milieu te verlagen. Zo blijft onder meer de goedkeuringsprocedure voor genetisch gemodificeerde organismen in stand en blijft de import van genetisch gemodificeerde producten uit Canada niet toegestaan.