Zwitserse varkenshouders doodziek van hoge welzijnseisen: consument koopt vlees over de grens
Dit zegt voorzitter Gert van Beek van de European Pig Producers (EPP) deze maand in een interview met Pig Business. De constatering van Van Beek wordt bevestigd door de cijfers van het Zwitserse vleesbureau. Dat berekende in 2016 dat Zwitsers jaarlijks gemiddeld 8 tot 10 kilo vlees per persoon over de grens kopen. Dit komt neer op een importwaarde van circa 1,5 tot 2 miljard euro.
Staarten
Zwitserse varkenshouders zijn verplicht om varkens mét staarten te houden en zeugen moeten loslopen in het kraamhok. „Dat Zwitserland varkens heeft met staarten, betekent niet dat dit in elk land mogelijk is. Zwitserland wordt door onze politiek echter wel vaak als voorbeeld genoemd van ‘hoe het moet’”, zegt Van Beek. De politiek vergeet er volgens hem dan wel bij te vermelden dat de Zwitserse boeren, om de kosten te dekken, een directe toeslag van 125 euro per zeug en 16 euro per afgeleverd vleesvarken ontvangen van de overheid.
Doodziek
De Zwitserse varkenshouders worden volgens Van Beek doodziek van de almaar strengere wetgeving op het gebed van dierenwelzijn en waarschuwen hun Europese collega’s. „Zij hebben al ondervonden dat de actiegroepen het nooit goed genoeg vinden, nóg strengere regels eisen en de consument intussen zijn vlees elders koopt. Want goedkoper.“
Lees het hele artikel in de nieuwe editie van Pigbusiness, die op 8 maart verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pigbusiness nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.