Verdelen van de taart
Tijdens de Pig Business themabijeenkomst Fokkerij zijn we middels een workshop met de deelnemers aan de slag gegaan met het bepalen van een fokdoel. We zijn begonnen met een complete taart, zonder kenmerken en verdeling van de stukken.
Het bleek best een grote uitdaging om de kenmerken met elkaar helder te krijgen. De deelnemers hadden veel overeenkomstige kenmerken die ze in het fokdoel wilden hebben. Robuustheid, bigoverleving, geboortegewicht en uniformiteit vond iedereen erg belangrijk. Dit was natuurlijk niet vreemd gezien de grote aandacht in de media en nadat ze het verhaal van Hans Olijslagers (Chief Technology Officer Topigs Norsvin) hadden gehoord. Over het aantal geboren biggen per worp waren de meningen wel verdeeld. Enkele deelnemers wilden meer biggen terwijl andere aangaven dat ze genoeg biggen hadden en dat er gefokt moet worden om de overleving te verbeteren.
Tijdens de workshops werd wel duidelijk dat het niet eenvoudig is om een gebalanceerd fokdoel te bepalen. De volgens Topigs Norsvin belangrijke kenmerken als berengeur, vleeskwaliteit en voederconversie werden zeker niet als eerste genoemd. Toch werd door de deelnemers wel instemmend gereageerd wanneer ter sprake kwam dat deze kenmerken in de huidige fokdoelen horen.
Al met al hebben de workshops duidelijk gemaakt dat het niet eenvoudig is om één gebalanceerd fokdoel te bepalen, dat aan ieders wensen voldoet. Als Topigs Norsvin hebben we drie typen zeugen in ons portfolio die allen specifieke kenmerken bezitten en in combinatie met één van onze eindberen in staat zijn om voor elke klant en de markt die zij bedient het gewenst product te produceren.
Download hier het Corporate Social Responsebility magazin voor meer informatie over hoe balanced breeding het Topigs Norsvin mogelijk maakt om aan de maatschappelijke trends en de ontwikkelingen in de sector te voldoen.
Tekst: Roy Strikkeling
Beeld: Topigs Norsvin
Bron: Topigs Norsvin