Limburg wil ‘stinkende’ varkenshouders overtuigen om te stoppen
Om varkenshouders te overtuigen om actie te ondernemen, stelt de provincie een team van zo’n tien adviseurs samen die gesprekken met de varkenshouders moeten gaan voeren. Geld voor technische oplossingen om geuroverlast tegen te gaan, worden tot zover bekend niet beschikbaar gesteld.
De provincie gaat meeliften op de landelijke regeling Sanering Varkenshouderij, maar wil zelf ook een eigen fonds oprichten om bijvoorbeeld via een voorfinanciering een eventuele verhuizing of overstap te vergemakkelijken. Voorlopig denkt de provincie aan zo’n 10 tot 20 miljoen euro.
Peelgemeenten
De meeste varkensbedrijven die voor geuroverlast zorgen, liggen volgens de provincie in de zes Peelgemeenten Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Leudal, Nederweert en Weert. De Milieufederatie Limburg heeft dit eerder in kaart gebracht waar volgens haar plattelandsbewoners het meeste last hebben van geurhinder. Daarbij werden onder meer delen van de gemeente Venray genoemd zoals Ysselsteyn en Vredepeel en delen van de gemeente Nederweert. De provincie wil zich vooral op deze regio richten en ze verwacht daarnaast dat één op de drie Limburgse varkensbedrijven in aanmerking kan komen voor de landelijke regeling voor sanering.
Minder overlast
Provincie Limburg denkt dat door de aanpak, in combinatie met de bedrijven die van de Stoppersregeling gebruik maken, de stankoverlast door varkensbedrijven in Noord- en Midden-Limburg de komende jaren flink gaat verminderen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provincie Limburg