NVWA en OM veroordelen vier veehouders vanwege dierverwaarlozing
Onder de veroordeelde veehouders zit ook een varkenshouder uit Uden. De rechtbank in Den Bosch heeft op 7 maart 2019 uitspraak gedaan in een zaak over verwaarloosde vleesvarkens van een varkenshouder in de gemeente Uden. De rechter was het met de NVWA en het OM eens dat de situatie bij de varkenshouder zeer schrijnend was, en deed direct uitspraak. De varkenshouder kreeg een boete van 5.000 euro en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.
In de gemeente Duiven hebben inspecteurs van de NVWA op 6 maart 27 schapen en 17 lammeren afgevoerd bij een schapenhouder. In Zwolle is door de rechtbank geëist dat een veehouderij uit de gemeente Steenwijkerland wordt stil gelegd. Op de boerderij werden meer dan 100 runderen gehouden onder zorgelijke omstandigheden. Bij een melkveehouder in de gemeente Coevorden zijn 75 runderen afgevoerd. De dieren waren ernstig verwaarloosd en er was geen andere mogelijkheid dan de dieren af te voeren.
De NVWA treedt strafrechtelijk en bestuursrechtelijk op tegen ernstige dierenwelzijnsovertredingen. Bij het strafrechtelijk traject maakt de NVWA proces-verbaal op en stuurt dit naar het OM. Het is vervolgens aan de Officier van Justitie en uiteindelijk de rechter om een passende straf op te leggen. Het bestuursrechtelijk traject is naast sanctionerend ook gericht op herstel. De NVWA kan afdwingen dat de situatie voor de dieren snel wordt verbeterd of – als dat niet snel genoeg kan – de dieren voor de nodige diergeneeskundige verzorging overbrengen naar een opslaghouder waar goed voor de dieren wordt gezorgd. Een verbod op het houden van dieren bij overtreding van de dierenwelzijnsregels kan op dit moment alleen door de strafrechter opgelegd worden.