47.368 ton varkensvlees opgeslagen in EU
Eind februari kondigde landbouwcommissaris Phil Hogan aan dat de Europese Unie de private opslag van varkensvlees zou subsidiëren om zodoende de druk op de markt weg te nemen. Onder de regeling kan vlees worden opgeslagen voor 3, 4 of 5 maanden.
Toen half maart de opslagregeling daadwerkelijk van start ging is in de eerste paar dagen voor 20.761 ton opslagsubsidie aangevraagd. Die hoeveelheid was op 6 april gegroeid naar 47.368 ton.
Klein aandeel Nederland
Spanje en Denemarken maken het meest gebruik van de opslag; respectievelijk 21 en 20 procent van de aangevraagde hoeveelheden komt uit die landen. Met 15 en 14 procent staan Polen en Duitsland op de derde en vierde plaats.
Nederlandse slachterijen hebben maar voor 2.405 ton opslagsubsidie aangevraagd; dat komt uit op 5 procent van het totaal. Daarmee komt ons land nog achter Frankrijk en Italië.
Het overgrote deel van de aangevraagde subsidies, ruim 70 procent, gaat voor de kortst mogelijke termijn van 3 maanden, terwijl 22,5 procent een opslag van 5 maanden betreft. Halverwege juni komt een groot gedeelte van het opgeslagen vlees dus terug op de markt.