Niet alle bedrijven aan stoppersregeling staken varkenshouderij
De introductie van fosfaatrechten in de melkveehouderij heeft die plannen echter in de war geschopt. Investeren in fosfaatrechten is vaak moeilijk. Tegelijkertijd zien ondernemers dat het saldo van de varkenshouderijtak gemiddeld best redelijk is en dat stimuleert hen om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om met beperkte investeringen te voldoen aan de voorwaarden van het Besluit emissiearme huisvestingvoorlopig om toch door te gaan met de varkenshouderij.
Toch doorgaan
Eén en ander zou volgens DLV Advies betekenen dat niet alle deelnemers aan stoppersregelingen in de varkenshouderij ook daadwerkelijk gaan stoppen. Ze bezinnen zich op mogelijkheden om nog door te gaan met de varkenshouderij. Erwin van Kessel, manager bouw van DLV Advies, stelt dat haast voor hen geboden is. Hij verwacht dat een aantal gemeenten vanaf 2020 handhavend gaan optreden. „Deelnemers aan de stoppersregeling hebben immers zeven jaar de tijd gehad om hun zaakjes te regelen zo is de redenering van gemeenten.”
Emitterend oppervlak verkleinen
De mogelijkheden om stallen met relatief beperkte investeringen aan de emissie-eisen te laten voldoen, verschilt per bedrijf. Sommige opties, zoals het verkleinen van het emitterend oppervlak van de mestkelder met een schuine plaat in de put, hoeven niet al te veel geld te kosten. Dit is niet helaas niet overal toepasbaar. Volgens Jovas uit ’s Heerenberg, leverancier van mestpannen, krijgen zij momenteel veel vragen van vleesvarkenshouders die deelnemen aan de stoppersregeling over het installeren van mestpannen. Ook dit type Groen Label stal is een relatief voordelige manier om het emiterend oppervlak te verkleinen en daarmee te voldoen aan de normen die per 1 januari gaan gelden.
Extra ruimte
Het realiseren van extra ruimte voor de varkens is een andere mogelijkheid om toch een doorstart te maken per 1 januari 2020. Als een vleesvarken beschikt over 1,1 vierkante meter binnenruimte en 0,7 vierkante meter buitenruimte, zijn overige ammoniakreducerende maatregelen niet nodig. „Voor veel situaties geldt echter dat er geen andere optie is, dan om een of meerdere luchtwassers te installeren. Soms is het dan voordelig om te kiezen voor een miniluchtwassers per afdeling”, meldt DLV.