Gedwongen reorganisatie VIC Sterksel
In totaal verdwijnen er zeven voltijdbanen bij VIC in Sterksel. Dat is de helft van het personeelsbestand. Directeur Annie de Veer van Wageningen UR Livestock Research, waar het VIC toe behoort, heeft het personeel op 8 april ingelicht over dit besluit. De belangrijkste oorzaak van deze beslissing is het per 2015 wegvallen van de financiering uit de varkenssector zelf en daarmee ook het ontbreken van het overheidsdeel van de publiek private samenwerking (PPS).
Afhankelijk van varkensbedrijfsleven
Directeur Annie de Veer van Wageningen UR Livestock Research: „Ik hoop dat we kunnen spreken van een tijdelijke situatie, een overgangsperiode waarbij we met het bedrijfsleven tot nieuwe afspraken kunnen komen over de financiering van het varkensonderzoek. Voor het voortbestaan van VIC Sterksel zijn we afhankelijk van een substantiële bijdrage van het varkensbedrijfsleven aan het onderzoek, waarmee ook middelen van de overheid naar de sector kunnen vloeien. Op basis van de huidige besluitvorming zijn we genoodzaakt rigoureus in te grijpen en ik betreur dit ten zeerste en zeker voor de medewerkers die dit betreft. We hopen uiteraard dat de sector alsnog tot het besluit komt een meerjarig en substantieel onderzoeksprogramma te financieren, waarmee de toekomst van VIC Sterksel gewaarborgd is.”
„Als we onze huidige positie willen voortzetten, hebben we een meerjarig PPS-onderzoeksprogramma gericht op de primaire varkenshouderij nodig. Komt dit er dan kan er weer opgeschaald worden”, aldus VIC-manager Han Swinkels. „Ik ben er van overtuigd dat VIC Sterksel meerwaarde heeft voor de Nederlandse varkenshouderij en dat er geen vooruitgang is zonder innovaties.”
POV betreurt reorganisatie
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) betreurt het dat onderzoekscentrum VIC Sterksel het aantal mensen dat onderzoek doet in de varkenshouderij terug moet brengen. Het opdrogen van de geldstromen voor onderzoek is een direct gevolg van het opheffen van de productschappen, meldt de POV in een persbericht.
De POV vindt het coördineren en financieren van onderzoek en innovatie voor de varkenshouderij een hele belangrijke taak en heeft dit daarom ook opgenomen in het werkprogramma 2015 dat tijdens de Algemene Ledenvergadering van 17 maart besproken is.