Dubbele aanslag Diergezondheidsfonds voor gesloten bedrijven met meerdere locaties
De afgelopen weken is bij de varkenshouders een envelop van de RVO op de mat gevallen met daarin een factuur voor de bijdrage aan het Diergezondheidsfonds. Per dier dat een bedrijf/UBN verlaat moet de varkenshouder 0,1967 euro bijdragen aan dit fonds. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen de diercategorieën. In een toelichting stelt de RVO dat het aantal varkens dat een varkenshouder afvoert van een bepaalde locatie de basis vormt voor de heffingsgrondslag. Daarbij wordt één locatie gezien als één bedrijf. RVO stelt dat ze ook spreekt van de afvoer van varkens van het UBN, als de varkenshouder deze van de ene naar de andere locatie vervoert. Dit geldt dus ook voor (gesloten) bedrijven met meerdere locaties, onderstreept de RVO. Er is géén sprake van afvoer als een varken verplaatst is binnen hetzelfde bedrijf, op dezelfde locatie. Dan is sprake van hetzelfde UBN. In deze situatie tellen de varkens niet opnieuw mee voor het totaal aantal varkens en legt de RVO voor deze verplaatsing geen heffing op.
Veel vragen
In de afgelopen weken heeft de POV veel vragen ontvangen over de basis van de heffingen en het ‘dubbel betalen’. In een reactie stelt de POV dat ze altijd heeft ingezet op een eenvoudige regeling, zodat de uitvoeringskosten, die voor 100 procent voor rekening van de sector zijn, laag blijven. Daarom is als basis voor de heffing gekozen het aantal afgevoerde dieren per UBN-nummer. Volgens de POV is daarmee simpel aan te sluiten op de reeds bestaande systeem van I&R/VVL-meldingen. Verder sluit deze basis ook aan bij de risicobenadering. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen afvoer naar een ander UBN-nummer van de varkenshouders zelf of een externe bestemming. Daar is bewust voor gekozen en dat principe staat niet ter discussie, stelt de POV.
Toekomst
Vanaf komend jaar wordt het heffingensysteem dusdanig aangepast dat de kostenverdeling over de verschillende diercategorieën en bedrijfsvormen evenwichtig zal worden verdeeld op basis van de toegevoegde waarde per schakel. Dit puntensysteem is inmiddels uitgewerkt en wordt vanaf volgend jaar toegepast. Volgens LNV was het juridisch gezien niet mogelijk dit systeem reeds dit jaar toe te passen. De POV heeft zich hierbij neergelegd. Met name voor speenbiggenbedrijven valt dit nadelig uit.