Vlaamse overheid staat financieel borg voor door AVP getroffen varkenshouders
Door de aanhoudend lage opbrengstprijzen kampen steeds meer Vlaamse varkenshouders met financiële tekorten. Met de VLIF-borgstelling krijgen varkenshouders, die kampen met een tijdelijk liquiditeitstekort als gevolg van de AVP crisis, gemakkelijker een overbruggingskrediet bij de bank, om zo de continuïteit van het bedrijf mee te helpen verzekeren.
Voorwaarden
Aan de borgstellingsregeling zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet de boer minimaal 50 procent van zijn omzet uit de varkenshouderij halen. Ook moet hij de negatieve gevolgen van de AVP voor zijn bedrijf kunnen aantonen. En hij moet een financiële analyse van zijn bedrijf presenteren. De borgstelling is maximaal 15.000 euro per jaar en kent een maximale looptijd van zeven jaar. Het gewaarborgde krediet dient te worden aangewend voor betaling van operationele kosten, zoals voeder- en veeartskosten etc. of vroor het herfinancieren van bestaande leningen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Departement Lanbouw, Visserij