Een grote passie voor preventieve gezondheidszorg
Rudolf Raymakers is in 1982 afgestudeerd aan de faculteit Diergeneeskunde te Utrecht en is sindsdien werkzaam als varkensdierenarts bij Veterinair Centrum Someren. Met 7 varkensdierenartsen werken ze dagelijks met een grote passie aan preventieve gezondheidszorg.
Rudolf bezoekt sinds 1,5 tot 2 jaar de HyCare-stal de Raamloop, waar inmiddels een speenstal en vleesvarkensstal gevestigd is. Hij heeft dus inmiddels al heel wat rondes voorbij zien komen.
“Tijdens mijn bezoek kijk ik vooral naar de technische resultaten, de groei en voederconversie. Deze resultaten zijn zonder meer goed. Goede koppels biggen laten een fantastische groei zien, een goede voederconversie en een lage uitval. Dit zonder antibioticagebruik.
Ook is gebleken dat als je minder goede biggen oplegt, je daar uiteindelijk wel goede vleesvarkens van kunt maken.
HyCare is dus een methode met veel toegevoegde waarde voor de varkenshouderij”, aldus Rudolf.
Management
“De HyCare-methode is voor iedereen geschikt. Een goede uitvoering en management is echter wel belangrijk. Er zitten strakke protocollen op HyCare, waar je je als varkenshouder en personeel aan moet houden en de werkwijze vergt discipline. Het management speelt een grote rol in de uitkomst van hoe de varkens het doen, of ze gezond blijven en of er een goede productie uit komt. Als je kijkt naar contactstructuren op een bedrijf dan speelt toommanagement ook een hele belangrijke rol. Probeer groepen dieren op het bedrijf los van elkaar te zien, zodat er weinig infecties gemengd worden. Met de HyCare-methode probeer je ook infecties rondom de dieren weg te houden. De hele varkenshouderij zou hier veel meer voordeel van krijgen als we dit in ketens doen, aangezien de gezondheid van de varkens veel beter is.“
Salmonella
“Als de hygiëne goed op orde is en het drinkwater schoon en aangezuurd is, dan zie je dat je goede salmonella waarden kunt scoren. De salmonella scores bij de HyCare-stal zitten altijd in categorie 1 en de OD-waarden zijn altijd laag. Voor mij als dierenarts goede uitleesparameters en ik vind het prettig om te zien dat dat goed in orde is.”
Hygiëne
“Het valt me op dat coating de veehouder ook een stuk gemak geeft bij het schoonspuiten van de stal. Als je dan ook nog eens desinfecteert, dan heeft het nog meer effect. Daarnaast is een goede ongediertebestrijding van groot belang. Ratten, muizen en vliegen komen overal en zijn verspreiders van ziekten".
Veterinair Centrum Someren is een multidisciplinaire dierenartsenpraktijk. De praktijk is onlangs volledig op een duurzame manier verbouwd en het hygiëne aspect speelt ook bij VCS een grote rol. Aangezien het een multidisciplinaire praktijk is, landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren, werken ze met een vuile en schone weg om o.a. verspreiding van ziektes te voorkomen. De visie van VCS is dat je dieren op een goede manier moet huisvesten en verzorgen zodat je een goed eindproduct krijgt. Diergezondheid, dierenwelzijn en volksgezondheid spelen hierbij een belangrijke rol.