ABZ realiseert groei van 3,5 procent in varkensvoederafzet
ABZ noemt het een prima resultaat in een krimpende mengvoedermarkt in Nederland. Opvallend is de stijging van het aantal nieuwe leden/afnemers met 113 naar een totaal aantal leden van 1.748. De coöperatie zegt dat het succes te herleiden is vanwege de aanpassingen in de afgelopen jaren naar de productie van maatwerkvoeders.
Het totale gerealiseerde volume mengvoeders is nagenoeg gelijk gebleven en bedraagt zo’n 619.000 ton. De afzet van pluimveevoeders daalde met bijna 8 procent. De varkensvoederafzet liet een stijging zien van 3,5 procent. De afzet van voeders voor herkauwers steeg bijna 2 procent. De afzet in biologische voeders steeg met ruim 20 procent. De productie voor derden steeg met bijna 2.500 ton. De afzet grondstoffen daalde met 9 procent. De totale gerealiseerde afzet diervoeders (mengvoeders + productie derden + grondstoffen) bedroeg ruim 717.000 ton.
GIJS varkens
Medio 2018 werd het ABZ gegund om de afzet van GIJS varkens over te nemen en de samenwerking met het team van GIJS varkens op te starten. Het beste van twee wordt stap voor stap samengevoegd. GIJS varkens brengt een aantal mooie innovaties met zich mee waar alle varkenshouders nu van kunnen profiteren.
Vier regio’s actief
ABZ Diervoeding heeft fabrieken in de vier belangrijkste regio’s van Nederland. In alle regio’s wordt een groot deel van de grondstoffen per schip aangevoerd. De coöperatie heeft voor de komende jaren een uitgebreid plan om de fabrieken aan te passen aan de veranderende vraag uit de markt. De vraag naar geconcentreerde voeders, op maat gemaakt voor de specifieke situatie op het boerenerf zorgt ervoor dat ABZ Diervoeding blijft investeren in techniek, flexibiliteit en automatisering. ‘Elke boer zijn eigen voer’ is daarbij één van de uitgangspunten.
Stroobos, Eindhoven en Markelo
In Stroobos wordt een vierde, flexibele perslijn geïnstalleerd. Tevens worden in Stroobos twaalf grote productcellen voor standaardvoeders gesplitst in 24 gereed productcellen voor maatwerkvoeders.
In Eindhoven wordt een grote uitbreiding in gebruik genomen in opslag en dosering van premixen, mineralen en kleine componenten. De uitbreiding omvat 42 silo’s voor kleinere componenten en 8 silo’s voor grondstoffen. Kleine componenten kunnen hierdoor in pure vorm aangekocht, ontvangen en gedoseerd worden waardoor tegen de laagste prijs de hoogste kwaliteit kan worden aangekocht. Doordat het aandeel bijstort vanuit zakgoed aanzienlijk wordt teruggebracht, levert de investering een aanzienlijke arbeidsverlichting op.
In Markelo wordt de vierde perslijn ook voorzien van een koeler met tussenbodem om snelle productomschakeling te kunnen realiseren. Daarnaast worden er twee perslijnen voorzien van een nieuwe installatie om vloeistoffen te coaten.