Aantonen van PRRS bij gespeende biggen
1. Bloedonderzoek
Het nemen van bloedmonsters bij gespeende biggen is een effectieve methode om PRRS aan te tonen. Met de recente onderzoekscijfers in het achterhoofd (een op de drie bedrijven al PRRS-besmet bij biggen van 4 weken leeftijd[1,2], kunt u het volgende als richtlijn aanhouden:
- 8 monsters in een groep van 200 dieren bij een verwachte besmettingsgraad van 33%.
- 20 monsters in een groep van 200 dieren bij een verwachte besmettingsgraad van 14%.
Een negatieve uitslag bij goed PCR-onderzoek betekent dat u met 95% zekerheid ervan uit mag gaan dat PRRS niet voorkomt in deze leeftijdsgroep.
2. Speekselonderzoek
Speekselmonsters zijn bij uitstek geschikt om PRRS-circulatie bij gespeende biggen aan te tonen. Het is een eenvoudige manier om heel veel dieren te bemonsteren. Het virus is in speeksel aantoonbaar vanaf dag 3 tot dag 36 na de besmetting.[3] Kanttekening is dat de monsters snel én gekoeld naar het laboratorium moeten voor onderzoek en jonge dieren soms niet voldoende aan de touwen kauwen voor een goed speekselmonster. In praktijk raden we aan 2 tot 4 touwen op te hangen per te bemonsteren leeftijdsgroep voor het aantonen van PRRS. Uw dierenarts kan de speekselmonsters laten testen door middel van PCR-onderzoek.
Wilt u meer weten over de PRRS-status van uw eigen biggenopfok? Neem dan contact op met een van de hiernaast vermelde Zoetis medewerkers
Referenties:
1] Biggenmonitor DGZ Vlaanderen - prevalentie PRRS in Vlaanderen 2016-2018
2] Prevalentie Praktijkproject PRRS in Nederland 2017-2018, Zoetis
3] Bjustrom-Kraft J., Christopher-Hennings J., Daly R., Main R., Torrison J., Thurn M., Zimmerman J., The use of oral fluid diagnostics in swine medicine, Journal of Swine Health and Production, September and October 2018:262-269.
MM-04942