Anti-Antibioticaproject 'Optimaliseren Diergezondheid' van start
De varkenshouderijsector is over de hele linie goed bezig met het terugdringen van het antibioticagebruik. De Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit (SDa) en het ministerie van LNV stellen zelfs dat op veel varkensbedrijven het doel - een aanvaardbaar gebruik – van antibiotica is bereikt. Toch neemt de varkenshouderij project Optimaliseren Diergezondheid Varkenshouderij. zelf initiatieven om het gebruik nog verder te beperken. Varkenshouders die bij zeugen met biggen of vleesvarkens meer dan 5 dierdagdoseringen (DDD) toepassen of bij speenbiggen meer dan 20 DDD kunnen deelnemen.
Het project wordt mogelijk gemaakt door ZonMW en ZLTO heeft hierbij een extra aanvullende financiering gekregen van LTO Noord, LIB en POV om alle bedrijven te kunnen coachen en extra innovatief onderzoek te kunnen doen naar de resistentieontwikkeling op de bedrijven. Het project wordt door ZLTO uitgevoerd in samenwerking met POV, UU (faculteit Diergeneeskunde, Departement infectieziekten en immunologie), IRAS. In het traject richt de coach zich enkel op het proces en spiegelt het managementteam op sterke en minder sterke kanten om gezamenlijk tot een aanpak te komen. Bedrijfsadviseurs en dierenartsen zitten al aan tafel en daar waar nodig kunnen andere inhoudelijke experts betrokken worden. Het is ook niet de insteek om dit bedrijfsteam te wijzigen, enkel te versterken en te begeleiden om de doelen op het gebied van gezondheid en antibioticareductie te behalen. Binnen het project worden onder meer de DDD en de antibiotica resistentieniveaus gemeten.
Drie coaches
Er zijn drie coaches betrokken bij dit project. Antoon Sanders (ZLTO), Fleur Bartels (LTO Noord), Dineke Rietveld (extern). Deze worden door het project betaald en sluiten gedurende het tweejarig traject 4-5 keer aan bij het managementteam (driehoek) op het bedrijf. „Alles gaat in vertrouwelijkheid en gegevens worden anoniem verwerkt", schrijft ZLTO op haar website. Woordvoerster Janine Roemer: „Op dit moment hebben we tien deelnemers, waarbij we nog 5-6 potentiele varkenshouders in de pijplijn hebben. We hebben 80 deelnemers beoogd, echter merken we dat dit erg ambitieus is, dus als we er uiteindelijk 50-60 hebben zijn we al heel blij. We gaan in april van start met de eerste groep waarbij nieuwe deelnemers later dit jaar op meerdere momenten kunnen instappen. Zo proberen we uiteindelijk 50-60 deelnemers mee te laten draaien in dit project."
Sterke daling
Sinds het jaar 2009 is het antibioticumgebruik in de varkenshouderij met maar liefst 60 procent afgenomen. De SDa heeft recentelijk het ‘aanvaardbare gebruik’ weergegeven in een nieuwe benchmarkwaarde. In de nieuwe systematiek wordt nog maar één benchmarkwaarde vastgesteld: bedrijven zitten in het ‘groen’ bij een DDD < 7, vanaf een DDD van 10 komen bedrijven in de categorie ‘rood’ terecht. De POV heeft ervoor gepleit deze nieuwe benchmarkwaarde gefaseerd in te voeren. Daaraan hebben de SDa en het ministerie van LNV gehoor gegeven. Dit zogenoemde stoplichtmodel (met categorieën groen, oranje en rood) blijft voorlopig gehandhaafd. De POV zet daarnaast in op extra aandacht voor bedrijven ‘in het rood’.
Overgangstermijn
Met de invoering van de nieuwe benchmarkwaarden kunnen bedrijven, die nu ‘in het groen’ zitten, terechtkomen in de categorie ‘oranje’. De SDa heeft nog niet over een fasering of een aanvaardbare (eind)waarde gesproken. De varkenssector wil hierop niet vooruitlopen. In 2019 zal worden vastgehouden aan een signaleringswaarde van 20 DDD en een actiewaarde van 40 DDD.