Lichtgewicht oplossing met zonnepanelen voor zwakke daken
„De dunne-filmzonnecellen zoals die nu ontwikkeld zijn, zijn specifiek bedoeld voor stallen met zwakkere constructies’, vertelt Zeger Vroon. Hij is lector Sustainable Energy in Built Environment aan Zuyd Hogeschool. Volgens hem zijn stallen en allerlei andere agrarische gebouwen die voor 1991 zijn gebouwd, niet berekend op een grotere daklast: „Deze bouwwerken kunnen het gewicht van standaardzonnepanelen in mindere mate dragen en de flexibiliteit en het lichte gewicht van dunne-filmzonnecellen biedt kansen.” Met de dunne filmzonnecellen kun je volgens hem in tegenstelling tot kristallijn-siliciumzonnepanelen, vrijwel het volledige dak bedekken en zorgdragen voor een mooie integratie. Vandaag de dag wordt omwille van het gewicht veelal maar 20 tot 30 procent van de agrarische daken van dit type gebouwen bedekt met zonnepanelen. „Met dunne-filmproducten kun je 80 tot 90 procent van deze daken uitrusten met pv-platen”, meent Vroon.
Misschien te laat voor 2024
Volgens Vroon hebben alleen al in Nederland deze dunne filmproducten ‘de potentie om miljoenen vierkante meters asbestdaken te vervangen’. De producten worden momenteel getest in een project in de Wijk van Morgen in Heerlen. Het is een onderdeel van het Europese innovatieproject PV OpMaat. Maar of de innovatie op tijd komt voor het uur ‘U’ voor de sanering van asbestdaken is de vraag. „Na deze test van zes maanden die in augustus dit jaar eindigt, is er nog zeker anderhalf jaar nodig zijn alvorens het product marktrijp is”, vermoedt onderzoeker Joost Rijkers. „We testen de producten nu op een schaalgrootte van 10 tot 20 vierkante meter. Alvorens een product commercieel te lanceren, wil je nog een grootschaligere test uitvoeren. Die is nodig om de kilowattuurprijs van het product definitief vast te kunnen stellen.”
Criticasters zullen stellen dat dit misschien te laat is voor het verbod op asbestdaken na 2024. Vroon: „Het is in ons voordeel dat de agrarische wereld in het verleden aangetoond heeft in staat te zijn om relatief lastminute aan nieuwe regelgeving te voldoen. Dat neemt niet weg dat het wenselijk is om eind 2020 het product op de markt te hebben om zo snel mogelijk met de grootschalige uitrol te kunnen starten.”
Gigantische marktkansen
Met, bijvoorbeeld, in de provincie Limburg 3 miljoen vierkante meter aan asbest op agrarische gebouwen en voor heel Nederland het tienvoudige, noemen de initiatiefnemers de marktkansen ‘gigantisch’. Bij positieve testresultaten zal het volgens Vroon en Rijkers wel een uitdaging blijven om de gewenste kostprijs te behalen. Het voordeel qua kostprijs van deze technologie is in elk geval dat je geen extra montagesysteem hoeft te gebruiken. Vroon: „Het kostprijsvoordeel moet dus gevonden worden door het al in de fabriek aanbrengen van de zonnecellen op de golfplaten. Dit voorkomt een extra arbeidsgang in het veld. Maar ook voor dunne filmzonnecellen geldt, net als bij de in de markt dominante kristallijn-siliciumtechnologie, dat het nog altijd lastig is om in Nederland zonnestroom te produceren voor minder dan 8 cent per kilowattuur.”