‘Hepatitis E niet vergelijkbaar met BSE of Q-koorts’
Dat melden de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij in een reactie naar aanleiding van de uitzending van het televisieprogramma Brandpunt over de opmars van hepatitis E in het bloed van mensen.
Volgens Brandpunt ziet Sanquin Bloedvoorziening, na steekproeven te hebben gedaan, steeds vaker hepatitis E. in het bloed. Met name verzwakte mensen kunnen ziek worden na besmetting en in uitzonderlijke gevallen eraan overlijden.
Komt voor bij varkens
NVV en LTO hebben Brandpunt laten weten dat Hepatitis E. inderdaad bij varkens voorkomt. Niet alleen in de gangbare varkenshouderij, ook in andere houderijsystemen zoals in de biologische varkenshouderij.
Het virus is echter ook aanwezig bij wild, zoals wilde zwijnen en herten. Bij varkens wordt type 3 gevonden. Van Hepatitis E. worden varkens niet ziek. Zij bouwen afweerstoffen op tegen het virus.
Hygiëne
NVV en LTO wijzen er met nadruk op dat de gezondheid van varkens in Nederland zeer secuur wordt gemonitord. Gerenommeerde instituten als het Centraal Veterinair Instituut (CVI) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) doen dit in nauwe samenwerking met de veehouderij.
„De Nederlandse varkenshouderij kenmerkt zich bovendien door de strikte hygiëne”, melden beide belangenbehartigers. Zo gelden er niet voor niets zeer strenge regels voor het betreden van bedrijven. Deze regels worden toegepast om ziekteoverdracht tussen dieren onderling en mensen te voorkomen.
Varkensvlees veilig
Hoe hepatitis E precies bij mensen terechtkomt, is nog niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat het virus veel voorkomt in landen met een slechte hygiënesituatie. Bij het onderzoek naar hepatitis E is het zeer belangrijk dat hier ook naar gekeken wordt.
Het eten van varkensvlees is veilig, volgens NVV en LTO. Het advies bij alle voedsel luidt altijd om etenswaren hygiënisch te bereiden en vlees goed te verhitten voor consumptie. Dat is voor varkensvlees niet anders. Goede keukenhygiëne altijd belangrijk om besmetting met ziekteverwekkers door voedsel te voorkomen.