Belgische varkenshouders krijgen collectief toegang tot slachtgegevens
De initiatiefnemers hopen dat de varkenshouders meer inzicht krijgen in hun bedrijfsvoering en de afgeleverde varkens. De onderlinge resultaten kunnen ook in zogenaamde dataclubs worden besproken. Door de algemene resultaten breed te communiceren via informatievergaderingen en het landbouwonderwijs moet dit project een echte ‘win for all’ worden.
Varkenshouders die de varkens bij aflevering zelf wegen, kunnen deze gewichten doorsturen, waardoor er ook de mogelijkheid bestaat om de slachtrendementen op een eenduidige manier te vergelijken.
Naast de VPOV werken er ook andere organisaties mee aan het demonstratieproject, zoals het praktijkcentrum PVL Bocholt, de Cel Begeleiding Karkaskwalificatie (CBKc), het Varkensloket en de landbouworganisaties ABS en Boerenbond. Het project wordt ondersteund door Vlaanderen en Europa.
De benchmarking van slachtgegevens moet een continu karakter krijgen waarbij actuele slachtingen telkens met elkaar vergeleken worden. Het project loopt twee jaar zodat er van een voldoende lange periode gegevens kunnen worden verzameld.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: VPOV