'Chinese vleesvarkenshouder beurt 1,92 euro per kilo: vraag in Nederland ook erg goed'
Zowel de Nederlandse vleesvarkens- als biggenprijzen stegen de afgelopen weken. Een vleesvarkenshouder betaalt nu circa 53 euro per big. Robert Hoste, econoom varkensproductie van Wageningen Economic Research en sectorspecialist René Veldman van de Rabobank zijn positief over de marktprijzen dit jaar, mits Nederland vrij blijft van AVP.
„Door de uitbraken van AVP in China was de Chinese varkensstapel in februari 16,6 procent lager dan het jaar ervoor en de zeugenstapel 19,1 procent lager, volgens persbureau Reuters. De Chinese autoriteiten beweren dat deze percentages lager liggen. Maar diverse goedgeïnformeerde media en landbouwinstituten trekken deze cijfers in twijfel en schrijven dat China niet alle uitbraken meldt aan de Wereldorganisatie voor Diergezondheid. Als de Chinese varkensstapel 20 procent is ingekrompen, daalt het aantal varkens wereldwijd met 10 procent omdat de helft van het aantal varkens in China ligt. China bepaalt de wereldmarktprijzen voor biggen en vleesvarkens.”
‘Chinese voorraden raken op’
„Wij schatten in dat de Chinese varkensstapel met 30 procent gaat krimpen”, zegt sectorspecialist René Veldman van de Rabobank. „De Afrikaanse varkenspest breidt nog verder uit. De afgelopen weken waren er ook uitbraken in Mongolië en Vietnam, omringende landen van China. Chinese slachterijen hadden nog varkensvlees in voorraad. Maar langzaamaan raken deze voorraden op. Daarom stijgt de vraag naar varkensvlees in het land en daardoor stijgen ook de varkensprijzen wereldwijd.”
De DCA-vleesvarkensprijs ligt nu op 1,54 exclusief BTW. In september 2016 lag de Nederlandse vleesvarkensprijs op 1,68 en in juni 2017 op 1,82. Of de prijzen wederom zo hoog uitkomen, weten Hoste en Veldman niet. Hoste: „Aangezien Chinese slachterijen nog voorraden hadden liggen, bleef de import van varkensvlees van China relatief beperkt. Maar nu de voorraden op zijn, neemt de Chinese import sterk toe. Dat merken varkenshouders in Nederland. De vraag van Nederlandse en Duitse slachterijen naar varkens is momenteel erg goed.”
Hoste: „Een Chinees eet gemiddeld 30 kilo varkensvlees. Een Nederlander gemiddeld 36,5 kilo. Het land was voor 95 procent zelfvoorzienend. De Chinese overheid zet in op productie door professionele integraties, ten koste van backyards en kleine familiebedrijven. Maar door de uitbraken van AVP is er dus een flinke krimp in de varkensstapel in China. Het is mogelijk dat de consumptie licht daalt, door de gestegen prijzen, maar de importbehoefte zal sterk toenemen. Daardoor neemt de Chinese import de komende maanden toe en stijgen de varkensprijzen de komende maanden wereldwijd.”
‘Supermarkten sputteren’
Hoste verwacht dat Nederlandse supermarkten beginnen te sputteren. „De marge voor supermarkten wordt kleiner aangezien ze meer moeten betalen voor varkensvlees.”
Volgens Hoste profiteren vooral zeugenhouders. „Vleesvarkenshouders leveren een groot deel van hun marge in omdat ze duurdere biggen moeten kopen. Zeugenhouders kunnen een lagere biggenprijs niet doorberekenen aan een voerfabrikant of andere ketenspeler. Zij zijn sterker dan vleesvarkenshouders afhankelijk van de markt.”
Hoste gunt hen die marge van harte. „2016 en 2017 waren relatief goede jaren, maar 2018 was een slecht jaar voor varkenshouders. Ik hoop dat zowel zeugenhouders als vleesvarkenshouders dit jaar goede marges behalen. Dan kunnen ze weer wat reserves opbouwen voor de financieel lastige jaren die ook weer zullen gaan komen.”
Ook Vion positief
Ook John de Jonge, Chief Operating Officer van Vion Pork is positief voor de vooruitzichten op korte termijn. Hij is de eindverantwoordelijke voor de divisie Pork binnen Vion. „De marktvooruitzichten lijken positief te zijn, onder andere door de toenemende vraag in China. De bijbehorende prijsniveau’s zijn moeilijk te voorspellen. Deze zijn afhankelijk van vraag en aanbod in de markt. Valuta, bestedingsniveau van consumenten, afspraken die gemaakt zijn/worden tussen Amerika en China en het behoud van toegang tot bepaalde markten in de wereld als gevolg van de Afrikaanse varkenspest zijn belangrijke factoren die dit niveau bepalen."