Salmonella en Listeria besmetting via mais: 6.000 varkens afvoeren
Volgens het Noord-Duitse tv station NDR, betrok varkenshouder Eckhard Janssen medio december 2018, via de Hamburgse graanimporteur ADM-Germany, mais afkomstig uit de Oekraïne. Nadat Janssen deze mais had opgenomen in het voerrantsoen werden zijn varkens ziek. Circa 1.000 varkens heeft de varkenshouder reeds moeten laten afmaken. De resterende 5.000, waaronder tal van dragende zeugen, worden in de komende weken geslacht. Volgens een woordvoerder van de Dier-gezondheidsdienst (Veterinäramt) zijn deze dieren niet ernstig ziek. Ze tonen allen symptomen zoals Necrose (het plaatselijk afsterven van weefsel) en extreem gedrag. De onrust in de stal zorgt ervoor dat varkens elkaar onderling te lijf gaan. Om die reden (dierenwelzijn) heeft de Dier-gezondheidsdienst besloten dat alle varkens van het bedrijf moeten worden geslacht. Volgens de dienst is het vlees voor consumptie geschikt, al is de verwachting dat het minder oplevert dan vlees afkomstig van volledig gezonde koppels, aldus de woordvoerder van de Dier-gezondheidsdienst tegenover de NDR.
Bron
De varkenshouder wijst als bron van deze besmetting naar een partij mais afkomstig uit de Oekraïne. Experts troffen op het bedrijf aanwezige maïs Listeria en Salmonella bacteriën aan. De importeur van de maïs ADM-Germany, weerlegt de beschuldigingen. Monsters van de lading op het schip tonen aan dat de mais in orde was. Ook na vier weken na de aankomst van het schip waren de monsters nog geheel schoon. Onderzoek op de boerderij in januari toonde aan die mais vervuilt was met Listeria en Salmonella. Volgens de onderzoeksinstantie Laves komen deze bacteriën overal voor, maar vermeerderen zich snel bij slechte hygiënische toestanden. Volgens de Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren komt een Listeria infectie tot stand door de opname van besmet voer of door rechtstreeks contact met (mest) van geïnfecteerde dieren. Varkens die met brijvoer worden gevoerd hebben volgens de GD een verhoogd risico op een besmetting met klinische gevolgen. Gebruik van droogvoer zou al een preventief effect hebben.
Stoppen
Tegenover de NDR wijst de woordvoerder van ADM-Germany naar de situatie op het varkensbedrijf als bron van de bevuiling. De varkenshouder zou de mais daar lang en onjuist hebben opgeslagen. Andere klanten die van dezelfde partij mais hebben ontvangen hebben geen problemen ondervonden. De varkenshouder weerlegt de visie van ADM-Germany. Hij heeft de mais niet opgeslagen, maar direct gevoerd. De hoogte van de schade is nog niet bekend. Ook nog niet of de verzekering van de varkenshouder deze schade dekt. Voor hem is deze kwestie wel aanleiding afscheid te nemen van de varkenstak. Hij gaat zich helemaal toeleggen op akkerbouw en windenergie.