Nieuwe varkenscampus Vlaanderen geopend
De varkenscampus betreft een gloednieuwe onderzoeksfaciliteit voor zowel de Universiteit Gent (faculteit Diergeneeskunde), het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en de Hogeschool Gent. Belangrijke onderzoeksthema’s op deze campus zijn: dierenwelzijn en gedrag, hygiëne en gezondheid, emissies van geur en ammoniak, voer en management.
Joris Relaes, administrateur-generaal van ILVO geeft aan dat sommige mensen verbaasd reageerden op de nieuwe varkenscampus in Vlaanderen. ‘Gaan jullie nog investeren in de varkenshouderij?’, zeiden ze.
Bittere noodzaak
Relaes en de andere partners in het Vlaamse onderzoek vinden investeren in de varkenshouderij echter bittere noodzaak. „De sector heeft het zwaar vanwege met name hardnekkige milieuproblemen. De vraag is: Wat kunnen we doen of wat moeten we veranderen, zodat die sector nog toekomst heeft?”
„Dat zijn we verschuldigd aan onze meer dan 5.000 varkensbedrijven en families en aan de andere spelers in de varkensketen die zonder hen niet zouden bestaan. Dan praten we over meer dan 130 veevoederbedrijven, 17 varkensslachterijen, exporteurs en vleesverwerkende bedrijven.”
Relaes wijst verder op de grote toegevoegde waarde die de varkenshouderij heeft op het Belgische handelssaldo en op de handelsbalans. „Deze sector is het waard om er onze mouwen voor op te stropen.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Veearts.nl
Beeld: Universiteit Gent