Janssen: ‘We zien weinig afhakers’
Aan het aantal leden van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is moeilijk te zien of leden tevreden zijn over het handelen van de belangenbehartiger voor varkenshouders. „We hebben nu ruim 2.000 leden, maar het is ingewikkeld om te zeggen of wij groter of kleiner worden, omdat we nog maar sinds 1 januari 2018 bestaan. Toen we ontstonden uit een fusie tussen LTO Varkens en NVV, moesten leden zich opnieuw aanmelden, dus we zijn vanaf nul begonnen”, vertelt POV-voorzitter Linda Janssen. „Ik denk wel dat we stabiel zijn. We zien afhakers, maar voornamelijk door bedrijfsbeëindiging.”
Signalen
De POV krijgt van de 103 leden die meededen aan het onderzoek gemiddeld een 6,8. „Ik heb het lijstje bekeken en ik moet zeggen dat ik tevreden ben over de cijfers”, aldus Janssen. „Voor het puntje toegevoegde waarde voor mijn lidmaatschapsgeld krijgen we slechts een 6,2, dus daar wil ik me in gaan verdiepen. Ook werd door varkenshouders aangehaald dat we ons hard moeten maken voor het verdienmodel en mestverwerking. Dat zijn signalen die we nu oppakken en op die punten moeten we leveren.”
Uit het onderzoek blijkt ook dat een groot deel van de boeren er ook vanuit gaat dat de POV opkomt voor boerenbelangen in het algemeen. „Wij gaan primair voor de belangen van onze varkenshouders, maar wij hebben daarnaast een samenwerking met LTO bij intersectorale thema’s. Als deze samenwerking de kern van de POV, de belangen van varkenshouders, in de weg staat, gaan we voor onze eigen koers.” De samenwerking met LTO levert Janssens organisatie ook wat op. „Regionaal werken we samen met LTO, want zij heeft gewoon een veel beter netwerk in de regio. Bij intersectorale thema’s, zoals het mestdossier, heeft LTO de lead. Maar wij zijn ook volwaardig gesprekspartner aan tafel. Toch zien we bij belangrijke landelijke dossiers dat de zichtbaarheid van kleine sectoren een aandachtspunt blijft. LTO mag haar rol daarin wel herbezien en scherp blijven”, vertelt Janssen. „LTO is heel waardevol, maar mag andere partijen soms wel wat meer naar voren schuiven en verbinding zoeken met andere sectorale belangenbehartigers, zoals NAV, NMV en NVP.”
Samenwerking
Maar is een meer uitgebreide samenwerking tussen de sectorale belangenbehartigers dan geen beter idee? „Ik herken me er niet in dat wij als sectorale partijen nog meer zouden moeten samenwerken, omdat ik vind dat wij dat al optimaal doen. We kijken echt per dossier wie er nog meer belang heeft. Maar als onze leden dat aangeven in het onderzoek, moeten we dat wel serieus bekijken.”
Enkele deelnemers van het onderzoek pleiten zelfs voor één grote boerenbelangenbehartiger. Janssen: „Er is één belangenbehartiger voor alle boeren en dat is LTO. Als dat niet meer voldoet aan wensen van hun achterban, dan moeten zij dat herzien.”
Een uitgebreidere analyse over POV staat zaterdag 30 maart in de speciale bijlage Onderzoek Belangenbehartiging die is bijgesloten bij de vier regionale vakbladen Veldpost, Vee & Gewas, Stal & Akker en Agraaf. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefnummer aan.
Verantwoording onderzoek
Aanleiding voor het onderzoek is de grote onvrede onder boeren over de belangenbehartiging. Het onafhankelijke onderzoek is uitgevoerd in januari 2019 door agrarisch marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen in opdracht van Agrio uitgeverij. De opzet en vragen zijn van tevoren voorgelegd aan en gelezen door de belangenorganisaties, waarbij LTO zijn vertrouwen in de onderzoeksopzet heeft uitgesproken. Het onderzoek is toegestuurd aan 18.500 boeren uit de databases van Agrio en Geelen Consultancy en digitaal verspreid via de websites van Agrio onder met name melkveehouders, akkerbouwers, varkens- en pluimveehouders; de doelgroepen waarop Agrio zich via haar media richt en over een adequate en actuele database beschikt. Het onderzoeksresultaat is gebaseerd op 1.968 ingevulde vragenlijsten.