Europese toename consumptie varkensvlees
Dat schrijft ABN Amro in zijn ‘Visie op de Varkenshouderij en -verwerking 2015’. Na een jarenlange krimp in de consumptie van varkensvlees binnen de EU, is de verwachting dat in 2015 de consumptie licht zal toenemen als gevolg van economisch herstel. Deze toename zal echter geen trendbreuk veroorzaken in de dalende consumptie van varkensvlees op de lange termijn, voorspelt de bank.
„De economische crisis enerzijds en demografische verschuivingen anderzijds hebben ertoe geleid dat de Europese consumptie van varkensvlees al jaren afneemt. Het is nog altijd wel de grootste categorie binnen de vleesproducten, maar afnemend.”
Handel en verwerking
In het rapport schrijft ABN Amro dat het grootste deel van de Nederlandse varkensvleesproductie is bestemd voor de export. Europa is met een aandeel van 90 procent de belangrijkste afzetmarkt. Hierin is Duitsland met een aandeel van ruim 20 procent in de vleesmarkt, los van biggen en slachtrijpe varkens, het belangrijkste afzetland. „Invoer van minimumlonen in de Duitse slachterijbranche zorgen waarschijnlijk voor dalende vraag uit Duitsland, vanwege toegenomen kosten. Waarschijnlijk zal dit meer verwerking in Nederland tot gevolg hebben."
In 2014 is het aantal varkensslachtingen in Nederland voor het eerst in jaren weer toegenomen met 4 procent. Naast het aantal slachtingen nam ook de hoeveelheid geslacht gewicht toe. Hier was de stijging met 4,5 procent zelfs groter dan bij het aantal slachtingen en werd het hoogste niveau bereikt sinds 2002. Het aantal slachtingen gebeurt op 12 locaties in Nederland.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Gerard Burgers