Gemeente kan sleutelrol spelen in warme sanering varkenshouderij
In de maanden december 2018 tot en met januari 2019 hebben twintig varkenshouders meegewerkt aan een rapport over de sanering van de varkenshouderij. De varkenshouders zijn afkomstig van het concentratiegebied Oost en Zuid en overwegen te stoppen, willen gaan stoppen of zijn al gestopt. Het onderzoek werd uitgevoerd om een duidelijk beeld te krijgen waarom varkenshouders wel of niet stoppen, wat ze op hun pad tegenkomen en wat ze nodig hebben om op een zo positief mogelijke manier te kunnen stoppen.
Kennisniveau ambtenaren
Het blijkt dat een van de obstakels, die varkenshouders tegen komen, de gemeente is. Gebrek aan ondersteuning, begeleiding, kennisniveau ambtenaren en de bereidheid om met varkenshouders mee denken over een nieuwe invulling van de onderneming en gebouwen. Het blijkt ook dat juist de gemeente een belangrijke rol speelt bij de beslissing of een varkenshouder stopt met zijn bedrijf of niet.
De rol van de gemeente is van belang voor het besluit van een varkenshouder als het gaat om mogelijkheden die er zijn om een herbestemming te geven aan de bedrijfslocatie. Varkenshouders blijken behoefte te hebben aan duidelijke informatie vanuit de gemeente en hebben behoefte aan één contactpersoon met kennis van de sector. De vraag naar duidelijke informatie betreft met name de wet- en regelgeving. Er blijkt bij varkenshouders die overwegen te stoppen vaak onzekerheid over wat toekomstige regels voor hun bedrijf met zich meebrengen.
Regeling sloop- en asbestsanering
Naast ondersteuning door de gemeente zouden de twintig geïnterviewde varkenshouders graag een regeling zien voor de sloop en asbestsanering. Men vindt het logisch dat als de overheid varkensbedrijven wil saneren er ook tegemoetkomingen worden geregeld voor sloop van de stallen en asbestverwijdering. Ook zouden de varkenshouders het stalderen willen verruimen. Als oplossing voor het toenemend aantal leegstaande stallen wordt het idee geopperd om niet alleen voor bouwgrond te stalderen, maar ook voor aanleg van wegen door de provincie en gemeente. Ook zou het gemakkelijker moeten worden om de bestemming van agrarische bedrijfswoning te veranderen naar particuliere bestemming, zodat het probleem van de verkoopbaarheid van de woning wordt opgelost.
Beëindigingsregeling extra motivatie
Uit de twintig interviewen kwam naar voren dat een beëindigingsregeling vaak het zetje of motivatie is om de beslissing om te stoppen uiteindelijk te nemen. Een dergelijke regeling komt tegemoet aan de behoefte om zonder of met minder hoge schulden een nieuwe toekomst tegemoet te gaan. Of het maakt het mogelijk om niet te hoeven investeren en het bedrijf langzaam af te bouwen en schulden af te lossen.
Download hier de powerpoint presentatie Saneringsregeling Varkenshouders
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Ministerie van LNV