Koerechten maken warme sanering varkenshouderij mogelijk
De bank spiegelde vanmorgen op een bijeenkomst met de agrarische sector haar eigen visie voor de verschillende sectoren aan die van ondernemers en de rest van de branche. Daar werd duidelijk dat het fosfaatplafond van 172,9 kiloton, die leidend is voor het behoud van de derogatie, veel sneller wordt bereikt dan gedacht.
15 procent groei melkvee
Van der Schans: „Op basis van de laatste statistieken die beschikbaar zijn van eind vorig jaar kan de melkveesector nog 8 procent groeien op basis van fosfaat in de mest. Daarbij teken ik aan dat de fosfaatproductie van varkens en pluimvee gelijk blijft. Doordat de melkproductie de afgelopen jaren werd gedempt door de quotering en er meer vaarzen aan de melk zijn gekomen, stijgt de fosfaatuitstoot door de melkveesector naar 15 procent eind dit jaar.”
Voerspoor weinig effect
Inspanningen vanuit de melkveesector om bijvoorbeeld via het voerspoor minder fosfaat te produceren sorteren volgens de CLM-onderzoeker weinig effect. „Voor melkveehouders die de mest op eigen grond kunnen afzetten is er geen noodzaak om fosfaatarm te voeren. Dat is juist alleen maar kostenverhogend. En de bedrijven die al mest afzetten zijn er al mee bezig, waardoor een substantieel effect uit zal blijven.”
Directeur Jan Jansen van voerbedrijf Vitelia verwacht binnen de intensieve sectoren ook geen reductie van fosfaat via het voerspoor. „We zitten nutritioneel aan de ondergrens als je kijkt naar de behoefte van het dier. Daar is geen winst meer te behalen.”
Koerechten onvermijdelijk
Staatssecretaris Dijksma gaf deze week in een debat met de Tweede Kamer aan voorbereidingen te treffen voor het invoeren van koerechten. Volgens Van der Schans zijn die onvermijdelijk, al kan invoering nog even op zich laten wachten.
„Ik verwacht bij het bereiken van het fosfaatplafond eerst een discussie met de ambtenaren en politici in Brussel over de vraag wat er nu precies wel en niet onder die 172,9 kiloton valt. Het afzetten van verwerkte mest buiten de Nederlandse landbouw zou er buiten kunnen vallen. Die discussie zal eerst gevoerd worden en tijdens die discussie verwacht ik niet dat Dijksma al tot invoering over gaat.”
Varkensrechten opkopen
Er kunnen verschillende keuzes worden gemaakt bij de invoering van die rechten. Varkenshouder Hans Elshof uit Marum ziet goede perspectieven voor een warme sanering voor de varkenshouderij. „Bedrijven die per zeug duizend euro gefinancierd zitten zijn in mijn ogen technisch failliet. Die bedrijven zouden geholpen zijn met een opkoop van varkensrechten door de melkveehouderij. Die ruimte kan de melkveehouderij goed gebruiken.”
In die situatie zouden er fosfaatrechten moeten komen die uitwisselbaar zijn tussen sectoren. Van der Schans ziet dit ook als één van de scenario's. „Maar er kan ook gekozen worden voor alleen fosfaatrechten voor koeien."