EU: ’Verbod op verwijzing naar vlees bij plantaardige producten: vegaburger en -worstje worden verboden’
Met 25 stemmen vóór en zes tegen nam de Landbouwcommissie van het Europese Parlement het amendement aan, dat bedrijven straks verbiedt om voor plantaardige producten benamingen te gebruiken die verwijzen naar dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Het verbod behelst dus het hanteren van vleesnamen voor vegetarische producten zoals ‘groenteburger’, 'kipstuckjes' of ‘vegaworstje’. Productnamen als ‘sojamelk’ en ‘sojayoghurt’ mogen ook niet meer worden gehanteerd, als het aan Brussel ligt.
Langere discussie
De discussie over de vleesnamen voor vleesvervangers speelt al sinds 2012, toen CDA-Kamerlid Jaco Geurts bezwaar maakte tegen het gebruik van de vleestermen. Begin 2017 werd de zaak weer actueel toen de Duitse minister van Landbouw zei dat fabrikanten van 'pseudo-vleesgerechten' nieuwe namen moesten verzinnen voor hun producten. Vervolgens zwengelde VVD-Kamerlid Helma Lodders de discussie opnieuw aan in Nederland. Minister Schippers voelde destijds niets voor een verbod op het gebruik van 'vleesnamen' voor vegetarische producten.
Ingrijpend
ProVeg Nederland betitelt het voorstel als een 'zeer ingrijpende beperking van de vrijheid' van ondernemers en de consumentenbelangen. Volgens deze organisatie is er geen enkel bewijs dat consumenten door vegetarische producten worden misleid. Volgens ProVeg is de verwijzing naar vlees belangrijk voor consumenten om te weten welke smaak zij van een product kunnen verwachten.
Het voorstel moet nog tijdens een plenaire vergadering van het Europees Parlement worden goedgekeurd.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Europese Commissie, Proveg, Algemeen Dagblad