NVWA: 'Film niet zomaar onze inspecteurs'
Mastenbroek reageert hiermee op een advies van advocaten Niels Crooijmans en Ruud Verkoijen van advocatenbureau Goorts en Coppens uit Deurne (NB). Zij adviseren varkenshouders om altijd mee te lopen met een controleur en deze te woord te staan tijdens een controle. Echter, als de controleur vervelend doet, of onnodig pietluttig, dan kan het filmen van de controle volgens de advocaten nuttig zijn.
Crooijmans: „Een rechter geeft een toezichthouder in beginsel altijd gelijk omdat hij/zij de waarheid moet spreken. Als uit videobeelden echter het tegendeel blijkt, is de kans groot dat je de rechtszaak wint, blijkt uit eerdere rechtszaken."
Dit advies valt niet helemaal in goede aarde bij de NVWA. „Bij het maken van filmbeelden moeten wel de privacyregels worden gerespecteerd. Foto’s of filmbeelden met herkenbare personen mogen niet zomaar worden verspreid", zegt Mastenbroek. „Het gaat er ook niet om dat varkenshouders de toezichthouders filmen. Het gaat erom dat de controle wordt gefilmd en dat met name ook wordt gefilmd wat in de stal te zien is. Dat is namelijk relevant als bewijs voor de rechter", reageert Crooijmans.
Tekortkomingen
De NVWA kan zich wel vinden in het advies dat de veehouder bij de inspectie aanwezig is. „Eventuele tekortkomingen kunnen dan direct besproken worden. Ook als de veehouder niet bij de inspectie aanwezig kan zijn zal de inspecteur zijn bevindingen zo snel mogelijk delen met de veehouder.”
Het is volgens de NVWA-woordvoerder belangrijk dat overtredingen zo snel mogelijk worden hersteld. „Dit is in het belang van het welzijn van de dieren en in het belang van de veehouder die hiermee verdere boetes of corrigerende maatregelen voorkomt.” Kosten van een eventuele her-inspectie moet de varkenshouder zelf betalen. Bezwaar aantekenen kan altijd.
Dierenwelzijnsregels goed nageleefd
Inspecteurs van de NVWA die bij varkenshouders inspecties uitvoeren, kijken onder meer naar de beschikbaarheid van drinkwater, hokverrijkingsmateriaal, verlichting, de spleetbreedte van vloeren en de afwezigheid van scherpe en uitstekende delen.
Volgens Mastenbroek blijkt uit NVWA-inspecties dat de meeste varkenshouders de dierenwelzijnsregels goed naleven; 82 procent van de 123 in 2017 gecontroleerde varkensbedrijven voldeed aan de dierenwelzijnsregels.
In vakblad Pig Business van vrijdag 5 april staat een achtergrondverhaal waarin advocaten Niels Crooijmans en Ruud Verkoijen tips geven wat varkenshouders moeten doen als de NVWA hun bedrijf controleert. Ontvangt u het vakblad nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op Pig Business? Klik dan hier.