Week 14
Column: Alle seinen op groen voor zomerse belofte van 2 euro
Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar ondertussen vliegen er zoveel zwaluwen op de varkensmarkt dat de figuurlijke zomer voor de varkenshouder eindelijk is gearriveerd. De prijsbelofte van 2 euro per kilo kan dit jaar zomaar werkelijkheid worden.
Er is een grote vraag en een stevig tekort aan slachtvarkens
Echter, door de forse stijgingen van de afgelopen weken kan het haast niet uitblijven dat een verdere stijging even wordt afgeremd. Duitse Teleporc ging vrijdag slechts 2 centen naar boven en met deze informatie wordt verwacht dat de Duitse ISN de komende woensdag met slechts 3 tot hooguit 5 centen zal stijgen. Hiermee komt Duitsland op een comfortabel niveau van 1,75 euro exclusief btw. De Nederlandse slachterijen zullen de varkensprijs dus nog verder moeten verhogen, willen ze dit prijsniveau halen. Er is een grote vraag en een stevig tekort aan slachtvarkens. Dat blijkt uit de teruglopende slachtaantallen van 80.000 in de eerste dertien weken van 2019. In Duitsland dalen de slachtaantallen nog harder met 400.000 varkens minder in dezelfde periode. De VEZG meldde afgelopen week zelfs een dalend slachtgewicht van 0,2 kg. Dit wekt de suggestie dat er geen varkens worden vastgehouden.
De vraag, die afgelopen week meerdere keren is gesteld, namelijk naar welk niveau we deze zomer gaan, is natuurlijk altijd lastig te beantwoorden. Dat is koffiedik kijken, maar we kunnen zonder de helderziendheid van koffiedikkijkers ook voorspellen dat de prijs verder naar boven gaat. Dat besef is overal op de markt doorgedrongen. China zit nu al boven de 2 euro en de prijs van de varkensonderdelen vliegt in West-Europa soms met 15 tot 18 cent naar boven. Voorlopig staan alle seinen op groen om deze zomer de 2 euro aan te tikken, maar ik zie wel steeds een rood signaal in Wallonië. Het besmettingsgebied wordt uitgebreid door vondsten van kadavers aan de noordelijke kant. De varkenspest lijkt zich dus verder te verspreiden. Bovendien heeft men ook al gebieden vrij gegeven voor recreatie. Het lijkt alsof men in België op zoek is naar een drama voor de sector, terwijl ze in de afgelopen periode de varkenspest juist zo goed wisten te controleren. Hopelijk gaan ze het spreekwoord ‘Mooie liedjes duren nooit zo lang’ geen nieuw leven inblazen. Al met al blijft de blik op de komende weken en maanden positief en deze week wordt de Boerenvarkensprijs wederom fors verhoogd met 10 centen naar 1,83 euro.
Beetje overdreven om de biggenprijs met 10 euro te verhogen
Dat de biggenprijs verder met de varkensprijs meelift, laat zich raden. Maar om dit met 10 euro te verhogen, zoals Duitsland de komende 2 weken gaat doen, lijkt mij iets overdreven. Dit voornemen geeft echter wel aan hoe graag men op dit moment de biggen oplegt. Het aanbod blijft krap en mede daarom stijgt de Boerenbiggenprijs met 3 euro naar 58 euro.