‘Rusland heft importban niet op’
Per 7 augustus 2014 sloot Rusland zijn grenzen voor vlees, zuivel, groente en fruit uit de EU, VS, Australië, Canada en Noorwegen. Het land deed dat als tegenmaatregel tegen de sancties waarmee de Westerse landen protesteerden tegen de manier waarop Rusland optrad in de Oekraïnecrisis.
Met driekwart van het sanctiejaar achter de rug, zijn er nog geen aanwijzingen dat Rusland de boycot gaat beëindigen, schrijft Foodlog.nl na een bericht op FoodNavigator.
'Minder afhankelijk van import'
Vorige week zei de Russische vicepremier Arkady Dvorkovich dat met zoveel woorden: "We are not currently considering cancelling the ban", aldus Reuters. Zolang er geen zicht is op versoepeling van de Europese sancties, gaat Rusland ook geen water bij de wijn doen.
Sterker nog, bij een televisieoptreden een paar weken geleden, maakte president Poetin zelfs duidelijk dat de sancties Rusland juist een duwtje in de rug hadden gegeven. „Binnenlandse producten en voedselzekerheid zijn buitengewoon belangrijk, en we doen onze uiterste best om deze zeker te stellen. Zouden we deze maatregelen ook genomen hebben zonder de sancties? Het antwoord is nee. Maar we doen het nu wel.”
Versneld zelfvoorzienend worden
Volgens Dvorkovich heeft de regering besloten om in 2015 extra geld in de landbouw te investeren om de binnenlandse productie te vergroten en minder afhankelijk van import te worden. Ook in 2016 en 2017 moet er meer geïnvesteerd worden.
Het land wil in 7 tot 10 jaar tijd zelfvoorzienend worden voor wat betreft de melkproductie, en voor vlees, fruit en groente al in 2020. „We moeten de huidige situatie gebruiken om nieuwe niveaus van ontwikkeling te bereiken”, zei Poetin hierover.
Sterke voedselinflatie
In Rusland zorgt de importstop inmiddels voor gierende (voedsel)inflatie. Naar verwachting loopt die op tot boven de 20 procent. Komende herfst is de gemiddelde Rus meer dan de helft van zijn huishoudbudget kwijt aan voedsel, voorspelt VTB Capital.
Rusland is in beginsel in staat om zichzelf geheel van voedsel te voorzien en te exporteren. Als het land door kan zetten, verdwijnt het van de markt als belangrijk importland. De vraag is of het dat financieel volhoudt. Vooralsnog geeft Poetin aan niet zenuwachtig te worden van die vraag.