Amerikaanse varkensstapel blijft groeien
Het aantal slachtingen groeide eveneens met 2 procent naar 67,9 miljoen slachtingen. Met 33 miljoen stuks steeg de varkensvleesproductie van december tot februari zelfs met 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
De stijging heeft onder meer te maken met een groei van 2 procent van het aantal zeugen naar 6,35 miljoen zeugen, maar ook het aantal zeugen dat in de periode december-februari biggen wierp. Dit aantal steeg 2 procent naar 3,08 miljoen worpen. Ook het aantal biggen per worp is toegenomen naar een gemiddelde van 10,70 gespeende biggen per zeug. Dat cijfer lag in 2018 nog op 10,58 biggen. Deze ogenschijnlijk marginale verbetering van de zeugenproductie zorgde dat er 360.000 biggen meer gespeend werden.
Ruim aanbod
Door het toegenomen aantal zeugen, de productiviteit en de slachtingen heeft Amerika een ruim aanbod aan vleesvarkens. De komende tijd zal dat aanbod nog groter worden. De verwachting is dat in de periode maart tot mei op Amerikaanse varkenshouderijen 3,12 miljoen zeugen gaan werpen, waardoor er 33,4 miljoen biggen gespeend gaan worden.
Ook voor de zomer- en herfstperiode verwachten analisten dat de Amerikaanse varkensstapel langzaam zal blijven groeien, blijkt uit. Het Hogs and Pigs rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA.
De productie van varkensvlees in 2019 zal naar verwachting met ongeveer 2,9 procent toenemen tot 12,3 miljard kilogram. Het varkensvleesverbruik per hoofd van de bevolking gaat ook iets toenemen ten opzichte van vorig jaar en bedraagt dit jaar 23,1 kilogram per hoofd van de bevolking.
Varkensprijzen
Ondanks de te verwachten productietoenames zijn de afgelopen weken de varkensprijzen ook in de VS sterk gestegen. Er is optimisme dat de situatie in China de import omhoog zal stuwen, zorgt voor hogere varkensprijzen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Twitter
Bron: USDA