Week 15
Column: Voor Pasen rust en dan breekt de zon weer door
Na meerdere weken van forse prijsverhogingen wordt in de week voor Pasen de vaart van de stijgingen voor eventjes getemperd. Dat heeft niets te maken met een verminderde vraag naar varkensvlees; het aantal slachtdagen voor Pasen is van oudsher de reden voor deze tijdelijke rust op de markt. Vooral in Duitsland, waar het aantal vrije dagen talrijker is, geldt dit. Duitse Teleporc noteerde op vrijdag vanwege de komende feestdagen een onveranderd op 1,80 euro.
Er zijn niet genoeg varkens voor de slacht beschikbaar
Voor de komende witte donderdag en goede vrijdag gaan de Duitsers minder slachten, maar de week na Pasen willen de slachterijen de varkens weer heel graag hebben. Dat ‘honger’ van de slachterijen groot is, komt ook door de lage slachtaantallen van afgelopen periode. Vorige week in een volle slachtweek daalde het aantal slachtingen zelfs tot 890.000 varkens en daarbij gaf de VEZG ook nog aan dat het slachtgewicht opnieuw daalde met 0,2 kilogram. Het is heel duidelijk: Er zijn niet genoeg varkens voor de slacht beschikbaar.
Vion
In Nederland gaf Vion het goede voorbeeld door afgelopen maandag maar liefst een plus 11 centen te publiceren. Daarmee geven ze nu de juiste richting aan waar de varkensprijs heen gaat, namelijk snel en simpel hoger zonder terughoudendheid. Met een laag slachtaantal van 293.000 in Nederland is deze houding ook niet zo verwonderlijk. Afgelopen week waren er weinig slachtvarkens en alle slachterijen gaven dat ook weer in hun noteringen. En net als in Duitsland is bij Vion het slachtgewicht (98,5 kilogram) lager dan een paar maanden geleden.
Hoewel de komende week het even rustiger is, zal de prijs na Pasen weer snel hoger gaan. De Boerenvarkensprijs loopt met plus 2 centen alvast vooruit op de verwachte verhogingen en noteert 1,85 euro. Na de Pasen kunnen we verder omhoog kijken, maar of dit komende vrijdag in de notering al te zien is, betwijfel ik nog.
Biggenprijs 10 euro hoger dan vorig jaar april
De biggenmarkt ligt nu boven de 60 euro en dat is voor de zeugenhouders natuurlijk een mooi gegeven. We zien wel dat de verre exportlanden de noteringen iets minder gaan verhogen en dit zorgt er voor dat we de wekelijkse Boerenbiggenprijs niet al te fors verhogen. De Duitse verhoging van aanstaande maandag van plus 6 euro vinden we ook veel te fors, maar in Duitsland is dit nog wel noodzakelijk. Voor de komende weken lijkt het erop dat de biggenprijs nog wel verder zal gaan stijgen. Deze week houdt de Boerenbiggenprijs het op plus 3 euro en staat nu op 61 euro. Dat is toch ongeveer 10 euro hoger dan vorig jaar april.