'Betere wetgeving is nodig om van varken ultiem kringloopdier te maken'
Algemeen directeur Martin Scholten, van de Animal Sciences Group Wageningen UR. Scholten sprak over het varken als ultiem kringloopdier, tijdens de algemene ledenvergadering van de POV.
De diervoederindustrie in Nederland gebruikt meer dan 300 verschillende grondstoffen. Een groot deel van die grondstoffen betreft restanten die overblijven uit de productie van voedingsmiddelen. Deze restanten zijn voor het grootste deel plantaardig en bevatten hoogwaardige voedingsstoffen.
Voorbeelden van dit soort restproducten zijn brood, koekjes, ontbijtgranen, chips en snoepgoed. In Nederland verwerkt de diervoedersector rond 220.000 ton (220 miljoen kilo) van deze voormalige voedingsmiddelen tot diervoeder. Op Europees niveau krijgt 3,5 miljoen ton voedsel via diervoeder nog een goede bestemming.
Verspilling
Slechts 30 procent van wat de landbouw voortbrengt, wordt geconsumeerd. Een derde gaat verloren op het boerenerf (bijvoorbeeld gewasresten die achterblijven op het land) en vervolgens wordt een derde verspild bij de consument in de keuken.
,Als wij verspilling van voedsel weten tegen te gaan, door zuiniger om te gaan met grondstoffen of deze een nuttige bestemming te geven, dan hoeven wij de aarde niet verder te belasten bij de doorgroei naar 10 miljard inwoners,” stelt Scholten.
Varken
Er is volgens hem maar één dier dat hier zijn nut kan bewijzen: het varken. Het voedingspatroon van deze diersoort benadert die van de mens. ,,Vroeger had iedereen een varken om het keukenafval op te ruimen en om te zetten in hoogwaardig voedsel (vlees). In Japan bijvoorbeeld, worden de etensresten al voor bijna honderd procent verwerkt tot diervoer.’’
In Nederland is dat volgens Scholten nu nog niet mogelijk. ,,Het is namelijk verboden om etensresten aan varkens te voeren in verband met mogelijke ziekteverwekkers die erin kunnen zitten. De etensresten zullen eerst moeten worden verwerkt tot veilig varkensvoer.”
Wetgeving
Belemmerende wetgeving moet worden geschrapt, vindt Scholten. Een versoepeling van de Levensmiddelenwet zou welkom zijn, meent ook Nevedi-directeur Henk Flipsen. ,,Er wordt nu onnodig voedsel verspild. Alles wat in een fabriek op de grond valt, wordt als afval bestempeld. Dat mag je volgens de wet niet gebruiken voor consumptie. Het mag niet naar de Voedselbank en het mag zelfs niet in veevoer. Dit voedsel wordt weggegooid. Veevoerfabrikanten zouden het echter goed kunnen gebruiken om in diervoeder te gebruiken.”