POV: ‘Brabant plaatst varkenshouder voor mission impossible’
„De theoretische regelgeving blijkt weinig doordacht en zorgt in de praktijk voor een mission impossible”, zegt voorzitter Linda Janssen. „De haast die de provincie Brabant heeft met het invoeren van de nieuwe regels, ondermijnt de mogelijkheid om te investeren in een echt duurzame veehouderij.” Volgens Janssen dwingt de provincie de varkenshouders in Brabant wel tot hogere kosten. „Het gaat om investeringen van naar schatting 130.000 tot 1.500.000 euro per bedrijf. Geld dat beter geïnvesteerd kan worden in echte duurzaamheid.”
Termijn opschorten
De POV heeft het verzoek neergelegd bij formateur van de provincie Brabant, omdat veel varkenshouders voor het einde van dit jaar een omgevingsvergunning moeten aanvragen om te voldoen aan die Verordening natuurbescherming. ‘In de praktijk komt het erop neer dat varkenshouders worden gedwongen vergunningen aan te vragen voor stalsystemen die hoogstwaarschijnlijk niet aan de nieuwe eisen kunnen voldoen.’ Dit in verband met onhaalbare ammoniakreducties, meldt de belangenbehartiger van varkenshouders. Daarom heeft POV de provincie verzocht om het termijn voor het indienen van een vergunningsaanvraag met één of twee jaar te verlengen, in ieder geval tot na de uitspraak van de civiele rechter. Want zolang deze termijn niet is aangepast, moeten varkenshouders uitgaan van de data zoals die nu in de Verordening natuurbescherming zijn opgenomen.
Tijd gunnen
Voor een echt duurzame varkenshouderij is het van belang dat er niet alleen wordt gekeken naar de emissies van stof, geur en ammoniak naar het milieu, maar ook naar het verlagen van emissie binnen de stal, meent de POV. Dat is volgens Janssen belangrijk voor de gezondheid van de ondernemer, medewerkers en de varkens. „Op dit moment wordt er hard gewerkt aan stalsystemen waarbij emissies worden aangepakt bij de bron”, zegt de POV-voorzitter. „Hierin worden op dit moment miljoenen euro’s geïnvesteerd. Deze ontwikkelingen zouden enige tijd moeten worden gegund.”
Veel Brabantse varkenshouders klopten eerder bij de POV aan met vragen over het vergunningentraject. Ze moeten uiterlijk 1 januari 2020 een ontvankelijke en vergunbare aanvraag voor een omgevingsvergunning Milieu of een melding op grond van het Activiteitenbesluit hebben ingediend.