Geld verdienen met 250 zeugen gesloten
Hans Verhoeven is de gastspreker op de Pig Business thema-avond Financiën. De avond begint aanstaande woensdag om 19 uur in Nederweert-Eind. Hans Verhoeven (foto) heeft samen met zijn vrouw Diny en dochter Suzanne een gesloten varkensbedrijf met 250 zeugen en 2.200 vleesvarkens in Valkenswaard. Suzanne doet hoofdzakelijk het werk in de stallen.
Naast varkenshouder is de ‘Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2014’ mede-eigenaar van De Hoeve bv waarmee hij deelneemt in de Stichting Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV). De stichting telt ruim 300 deelnemende varkenshouders.
Uitstekende resultaten
Op de vraag of hij met zijn bedrijfsgrootte nog wel bestaansrecht heeft, is hij duidelijk: „Jazeker, waarom niet? Met de vleesvarkens blinken we uit in technische resultaten. We halen gemiddeld 900 gram groei bij onze Piétrain vleesvarkens. We draaien 3,5 ronde per jaar. We hebben sommige afdelingen leeg staan, omdat onze vleesvarkens te snel groeien.” Bij zijn zeugen zijn de technische resultaten iets onder het landelijke gemiddelde. Oorzaak zijn de vele terugkomers waarmee ze te maken hebben gehad.
Bij de vleesvarkens is hij al acht jaar antibioticavrij, bij de zeugen drie jaar. „We zijn bij de zeugen in drie jaar van acht naar nul dierdagdoseringen gegaan. Door het deken van antibiotica dat over het bedrijf hing, heeft zich nu een nieuwe gezondheid zonder antibiotica gevormd.” Op zijn bedrijf gebruikt hij drie vaccinaties bij de zeugen: Coli, Shiga en Parvo plus Vlekziekte. „De dierenartskosten zijn bij de vleesvarkens nul euro. Bij de zeugen durf ik het niet precies te zeggen, maar ik zit ver onder het gemiddelde.”
Drie succesfactoren
„Onze kostprijs voor een big van 25 kilo is 35 euro. Dat zijn de kosten exclusief financieringslasten en arbeid. Per vleesvarken zijn we 67 euro aan voer kwijt. We leveren ze op 100 kilo geslacht gewicht. Onze voerkosten zijn 0,67 cent per kilo groei.” Als succesfactoren voor zijn financiële resultaten benoemt hij drie aspecten: gesloten bedrijfsvoering, voldoende ruimte voor de dieren en gebruik van probiotica.
Hij voert al jaren geen dieren meer aan op zijn bedrijf. Bij de gespeende biggen hanteert hij een norm van 0,4 vierkante meter en bij de vleesvarkens 0,9 tot 1 vierkante meter per dier. Met het gebruik van chemische ontsmettingsmiddelen is hij gestopt, omdat hij vermoedt dat deze de gezondheid van de dieren aantasten. „Nu gebruiken we probiotica als inweekmiddel voor het reinigen van de afdelingen.” Het water dat hij aan de dieren versterkt, is het hele jaar 17 graden ongeacht de buitentemperatuur met een kiemgetal van nul. Hij bestelt zijn eigen voerreceptuur via Mijnvoer.nl. „De kleur van de vrachtwagen die het voer komt brengen kan veranderen, de inhoud niet.”
Nieuwe vleesvarkensstal
Hij streeft bij het klimaat in de stallen perfectie na. De stallen moeten vrij van windinvloeden zijn, nauwelijks ammoniak uitstoten en de temperatuur moet constant zijn. Vorig jaar nam hij zijn vleesvarkensstal met een aantal innovaties in gebruik. De stal heeft een proefstalstatus. Hij legt zijn vleesvarkens op met een temperatuur van 22 graden en laat deze zakken tot 17 graden. „Je ziet dat de varkens meer haargroei krijgen en juist die haargroei geeft varkens de mogelijkheid om hun lichaamstemperatuur beter te reguleren.”
Zijn volgende doel is om een monomestvergister op zijn bedrijf te bouwen. Een investering van 450.000 euro. Hij denkt hiermee jaarlijks 25.000 euro op energiekosten te besparen en 45.000 euro aan mestafzetkosten. Zijn ambitie is om de kostprijs verder terug te dringen en tegelijkertijd te zorgen dat hij voorop blijft lopen. Zo gaan ze nu onderzoeken waar de mogelijkheden liggen om lange staarten bij de biggen te behouden. Zijn doel is om met hetzelfde aantal varkens, meer te gaan verdienen. „Geloof mij, over tien jaar hebben we met ons bedrijf voor 99 procent zeker nog steeds hetzelfde aantal zeugen en vleesvarkens.”
Tekst: Ruben van Boekel