Als varkenshouder overleven
De thema-avond begint om 19:00 uur met een demonstratie van Abab over arbeidsefficiency en -arbeidskosten op een varkensbedrijf. Uit een grootschalig onderzoek van het accountantsbureau blijkt dat de bedrijfsomvang van een varkensbedrijf niet direct het verschil maakt in arbeidsefficiency. Acht andere factoren bepalen wel of een varkenshouder efficiënt werkt.
Praktijkvoorbeeld
In de demonstratie zal Abab de onderzoeksresultaten presenteren en aan de hand van een praktijkvoorbeeld op een varkensbedrijf laat het accountantsbureau zien wat het verschil in arbeidsefficiency kan betekenen voor de kostprijs. De demonstratie wordt afgesloten met één stelling over arbeidsefficiency in de zeugenhouderij en één over de vleesvarkenshouderij. Volgens Abab bepaalt arbeid op een zeugenbedrijf 5 tot 10 procent van de kostprijs.
Bij de vleesvarkens zijn in tegenstelling tot de zeugenhouderij geen significante bedrijfsfactoren die het verschil bepalen. Maar er zijn volgens Abab wel degelijk parallellen te trekken met de zeugenhouderij. „Omstandigheden, strategie en keuzes zijn belangrijker dan bedrijfsomvang.”
Agrarisch Ondernemer van het Jaar
Het tweede uur is het woord aan de gastspreker Hans Verhoeven. Hij heeft een gesloten bedrijf met 250 zeugen en 2.200 vleesvarkens in Valkenswaard. Hij noemt het één van de succesfactoren van zijn bedrijf, dat hij samen met zijn dochter runt. „We hebben sommige afdelingen leeg staan, omdat onze vleesvarkens te snel groeien”, aldus de ‘Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2014’.
Om 21:00 uur is het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de bedrijvencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pig Business gaan verschillende bedrijven die betrokken zijn bij financiën in de varkenshouderij in gesprek met de bezoekers. Aanwezig zullen in ieder geval zijn: Abab, Countus en Optimus Advies.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Gerard Burgers