Meld misstanden bij Piggy Leaks
Jelle Hendrickx, van Piggy Leaks, vertelt wat de bedoeling is van dit platform. „Het is niet alleen een platform voor de misstanden in de sector, we horen ook graag de goede dingen. Dan ontstaat er een helder beeld van de sector en komen zaken die zich nu vaak onder de waterlijn bevinden naar boven.”
Banken kunnen vertrouwen
Veel van de problemen van varkenshouders liggen volgens Hendrickx op het punt van de financiering. „De kloof tussen bank en ondernemer neemt toe, er is een verharding van de dossiers en ondernemers worden in het nauw gedreven.” Daarbij komt ook nog eens dat varkenshouders te lang wachten en het erop aan laten komen. „Mensen gaan braaf mee met wat de bank hen adviseert, ‘dan komt het wel goed’, maar uiteindelijk leidt dit er toe dat de bank versneld afscheid neemt van deze bedrijven.” Volgens Hendrickx moeten mensen er vanaf dat ze de banken kunnen vertrouwen.
Wanneer Piggy Leaks alle informatie heeft, leggen ze dit voor aan een advocaat, wanneer die zegt dat het zinvol is om door te gaan, worden verdere stappen ondernomen. Dit alles wordt betaald met behulp van buitenlandse investeerders.
Ervaring delen
Honderden agrarische ondernemers zitten volgens Hendrickx in de problemen en tot nu toe hebben zich ongeveer 15 tot 20 varkenshouders gemeld. Eén van de ondernemers die zijn verhaal al heeft gedeeld op Piggy Leaks is John Wichers-Schreur uit Marienheem. Hij verloor zijn bedrijf onder meer door toedoen van de bank.
Op de website bankenboeven.nl is het volgende te lezen: ‘Wichers-Schreur wilde in 2011 nieuwe zeugen aankopen. Drie medewerkers van de Rabobank dachten mee en stemden in. Er kwamen zeugen te koop via een ander bedrijf. Zijn adviseur bij de bank zei dat Wichers-Schreur haast moest maken met de aankoop. Maar deze koop ging niet door. Gelukkig kwam kort erna een andere mogelijkheid om zeugen te kopen. De ondernemers kocht, maar de Rabobank gaf niet meer thuis. Tegen de afspraken in werd er niet gefinancierd. Dat was het begin van het einde. Hierdoor moest Wichers-Schreur uitwijken naar een externe financier die zich vervolgens niet aan de afspraken hield.
Voor Rabobank Salland reden om Bijzonder Beheer in te zetten. Het bedrijf, dat op zich goed liep, was nu volgens de Rabobank Salland een risico. „We hebben altijd en iedere maand netjes de rente en aflossing betaald. Nadat de handelaar/tweede financier, beslag legde op de zeugen van de locatie in Raalte werd de financiering door de Rabobank opgezegd.”
Structuurverandering
Hendrickx vertelt dat het bedrijf van Wichers-Schreur het laatste jaar een winst boekte van 150.000 euro, al ruim een miljoen had afgelost richting de Rabobank en dat er rechtszaken liepen om verschuldigd geld los te krijgen, bovendien was er geen negatief eigen vermogen. „Er is behoefte aan structuurverandering en daarbij moeten varkenshouders onderdeel uitmaken van het overleg.”
Slechte prijzen komen door overcapaciteit, maar Wichers-Schreur vraagt zich af of het nodig is om bedrijven op deze manier te beëindigen. „Er kan toch een ander model worden bedacht om te saneren? Een bedrijf beëindigen is niet gewoon een lijstje afwerken.” Nu staat er in Marienheem een leeg bedrijf, dat is verkocht, de familie heeft geen inkomen, de ouders van de ondernemer zijn hun pensioen kwijt en de ondernemer zelf zit nog met een flinke restschuld. „En wat hebben we dan bereikt?”
Tekst: Joyce Cornelissen
Beeld: Piggy Leaks