Voedselhypes laten meeste Nederlanders koud
„Als je de media mag geloven, dan heerst er voedselverwarring bij de bevolking. Denk maar aan de recente discussies over superfoods en de voedselzandloper”, zegt een woorvoerdster van de NVVL.
„Uit dit onderzoek blijkt dat die discussie aan de meeste Nederlanders volstrekt voorbij gaat, omdat het velen niet interesseert en omdat de meeste mensen liever normaal willen eten.”
Vrouwen
Vooral vrouwen vinden het interessant om over voeding te lezen, erover te praten of op internet te zoeken naar informatie. Artsen, diëtisten en voorlichtingsinstanties worden door negen van de tien ondervraagden als betrouwbare bronnen gezien.
Informatie in winkels en advertenties nemen mensen met een korreltje zout. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is het best bekende hulpmiddel: 93 procent van de respondenten weet wel wat deze Schijf.
Volgens 56 procent van de Nederlanders biedt de Schijf van Vijf de meest gezonde manier van eten en 38 procent neemt deze principes als norm. Een kwart vaart op eigen inzicht en geeft aan 'gezond', 'gewoon', 'gevarieerd' en 'niet teveel' te eten.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: vlees.nl
Beeld: Susan Rexwinkel