Europese vragen over zeer trage reactie Luxemburg op AVP
Een half jaar na het eerste AVP geval in het nabijgelegen deel van de Belgische provincie Luxemburg en de vondst op 22 februari van een met AVP besmet dood wild zwijn nabij Messancy, op slechts drie kilometer van de Luxemburgse grens, neemt de Luxemburgse regering nu pas maatregelen gericht op het buiten de deur houden van het AVP virus. Begin deze maand werd begonnen met de bouw van een 8 km lange afrastering aan de Belgische grens. Volgens de Luxemburgse regering zal deze medio mei klaar zijn. Ook mogen in de witte zone tussen België en Luxemburg vanaf nu het hele jaar door alle wilde zwijnen worden afgeschoten. Van verdere maatregelen zit de regering af. Zo mogen bij de jacht geen honden worden ingezet. Evenmin wil de Luxemburgse regering ingaan op eisen van de jagers, zoals nachtjacht met nachtkijkers, de verlenging van de afrastering en de mogelijkheid om het hele jaar door in het hele land op wilde varkens te jagen.
Zeer traag
De opstelling van de Luxemburgse regering en de zeer trage gang van zaken in dit AVP-dossier zijn voor de Europarlementsleden Annie Schreijer-Pierik en haar partijgenoten de Luxemburger Christophe Hansen en de Duitse Birgit Collin Langen, aanleiding hierover vragen te stellen aan de Europese Commissie. In hun vragen wijzen ze erop dat de AVP uitbraak in België een groot gevaar vormt voor zowel Luxemburg als de aanpalende regio’s Saarland en Rijnland-Palts (Duitsland), Lotharingen (Frankrijk), Wallonië (België). AVP vormt specifieke een grote bedreiging voor de varkenshouders en de levensmiddelensector.
Start bouw hekwerk
Het trio vraagt aan de Commissie haar oordeel over de timing en doelmatigheid van de tot dusver door de Luxemburgse regering genomen maatregelen. Pas begin april is in Luxemburg begonnen met de bouw van een 8 kilometer lange afrastering aan de Belgische grens, die volgens de Luxemburgse regering medio mei klaar moet zijn. Dit terwijl op 22 februari werd gemeld dat een dood wild varken bij Messancy, slechts 3 kilometer van de Luxemburgse grens, positief werd getest op het AVP virus. Ook wil het trio van de Commissie vernemen welke aanvullende maatregelen zij in dit stadium dringend nodig vindt om het risico van een verdere AVP verspreiding zoveel mogelijk te beperken. Ook willen ze weten wat de verwachte gevolgen zullen zijn, specifiek voor de genoemde aanpalende regio’s, indien geen aanvullende maatregelen worden genomen.
Bossen opengesteld
Een deel van het besmet verklaarde gebied in de Ardennen is weer opengesteld voor wandelaars. Die moeten wel op de paden blijven en moeten honden aan de lijn houden. Mountainbikers en ruiters mogen alleen gemarkeerde paden en paden gebruiken. Degene die het betreffende gebied ingaan mogen niks uit het bos meenemen en geen afval achterlaten. In de drie dagen na hun bezoek aan het besmet verklaarde gebied mogen ze geen boerderijen bezoeken. Mountainbikers dienen na elke rit hun schoenen en fietsen met bleekwater te desinfecteren. Verder dienen ze de ontdekking van een kadaver of gedesoriënteerd wild zwijn direct te melden.