Forse groei Russische varkensstapel
In 2018 steeg de varkensvleesproductie bij de 20 belangrijkste Russische slachterijen met 321.190 ton levend gewicht ten opzichte van 2017. Dit blijkt uit een publicatie door de Russische Unie van belangrijkste varkensproducenten. In 2018 was Rusland goed voor de productie van 4.123 miljoen ton varkensvlees (levend gewicht). De 20 grootste varkensvleesproducenten namen hiervan 2.678.760 ton (+321.190 ton t.o.v. 2017) voor hun rekening. Dit betreft 85 procent van de totale Russische varkensvleesproductie. De binnenlandse varkensvleesconsumptie bedraagt momenteel 3.315.000 ton. De grootste speler op de markt is ABM Miratorg met een productie van 423 duizend ton. Dit is 1,9 procent meer dan in het jaar 2017. De nummer twee is Cherkizovo met 250 duizend ton en GK Agro-Belgorie staat op drie met 219 duizend ton aan levend gewicht varkens.
Meer groei
ABM Miratorg telt volgens haar website ruim 90 slachthuizen in de provincies Belgorod en Koersk (beide aan de grens met Oekraïne). De grootste locatie ligt in Korocha. Volgens een opgaaf van Miratorg werkt deze fabriek momenteel op volle capaciteit en heeft het afgelopen jaar ongeveer 365,6 duizend ton aan vleesproducten geproduceerd. Het bedrijf stelt zich tot doel om de varkensproductie te verhogen tot 1 miljoen ton levend gewicht. Naast een hoger binnenlands marktaandeel, zal volgens ABM Miratorg hierdoor ook de export toenemen.
Robotslachthuis
ABM Miratorg wil haar expansiedoelstellingen behalen door een verdere verticale integratie. Hiertoe investeert ze fors in nieuwe eigen varkensbedrijven, veevoederfabrieken en Europa's grootste robotslachthuis. Na deze realisatie en een volledige capaciteitsbenutting zal de onderneming alleen al in Chernitsyno (provincie Koersk), jaarlijks 525 duizend ton varkensvlees (slachtgewicht) verwerken. De nummer twee op de ranglijst, de Cherkizovo Group, zet ook in op verdere expansie. Afgelopen jaar werden enkele nieuwe varkensbedrijven in de regio's Lipetsk, Voronezh en Penza geopend.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: Pig 333, ABM Miratorg, Cherkizovo Group