Onderzoek moet de vroege circulatie van PRRS in kaart brengen
Gratis PRRS-onderzoek voor varkenshouders
PRRS zorgt vooral voor schade als tegelijkertijd ook andere infecties aanwezig zijn, zoals streptokokken- of mycoplasma-infecties. Het leidt onder meer tot minder geboren biggen, hogere uitval, hogere voerconversie en groeivertraging, Bovendien zorgt het voor meer medicijnengebruik.
Binnen het project worden per varkensbedrijf vier speekselmonsters uit twee verschillende leeftijdsgroepen genomen en door de GD onderzocht met PCR. Na afloop ontvangt zowel de varkenshouder als de bedrijfsdierenarts de uitslag.
Representatief beeld
Varkensdierenarts Anke Verhaegen is één van de kartrekkers. Afgelopen week nam ze de eerste monsters bij varkenshouder Anne Pippel in het Gelderse Haaften. ,,We willen een representatief beeld creëren van PRRS-prevalentie in de biggenopfok in Nederland. Op bedrijven waar sprake blijkt te zijn van een vroege infectie, is het belangrijk te achterhalen of de biggen met een virus in het bloed geboren worden. Daar kun je dan je plan van aanpak op afstemmen."
Aanmelden
Varkenshouders kunnen zich rechtstreeks aanmelden via dit digitale inschrijfformulier. Het PRRS-prevalentieonderzoek staat open voor de eerste honderd professionele varkensbedrijven in Nederland, tot uiterlijk 31 mei 2019.
Lees hier meer over bloedonderzoek bij biggen om PRRS aan te tonen