Robert Hoste spreker op thema-avonden Pig Business: 'Varkenshouders hebben nog veel te winnen'
Sinds minister Carola Schouten van LNV haar visie op de kringlooplandbouw publiceerde is kringloop en de toekomst voor lokale productie van grondstoffen voor varkensvoer een dagelijks terugkerend onderwerp in de agrarische en algemene media.
Varkenshouders hebben het idee dat zij al volop kringloopboeren zijn, terwijl politiek, de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), wetenschappers en de veevoedersector nog volop kansen zien om het Holland Varken nog meer te positioneren als kringloopdier.
Robert Hoste zal tijdens de thema-avonden ingaan op de herkomst van de grondstoffen en de waarde van het Nederlandse varken als kringloopdier. Hoewel de Nederlandse varkenshouderij een belangrijke rol heeft in het ‘opruimen van restproducten’ voor de humane levensmiddelenindustrie en zeer efficiënt is in termen van soja-, CO2- en waterfootprint is er volgens hem wel een uitdaging voor verdere verbetering.
Gevolgen voor verplicht regionaal voer telen
Hoste geeft ook zijn visie op een eventueel politiek besluit in de toekomst, om veehouders te verplichten om grondstoffen alleen nog uit de regio (Nederland/EU) te halen. „De grote vraag is natuurlijk wat ‘regionaal’ is. Als dat heel Europa is, zal het probleem misschien nog wel meevallen. Bij beperking tot de EU wordt het al een stuk lastiger. Oekraïne valt dan af”, stelt Hoste.
Forse krimp veehouderij
Als de grondstoffen alleen nog uit Nederland zouden mogen komen, zou dit volgens hem een forse krimp betekenen van de intensieve veehouderij. „De beschikbare volumes vochtrijke bijproducten uit de levensmiddelenindustrie zijn dan onvoldoende om de totale binnenlandse varkensstapel overeind te houden. Bovendien komt er dan een prijsslag om de grondstoffen, die eerder gewonnen zal worden door andere diersectoren zoals melkvee.”
Dalende voerprijzen
De andere onderwerpen, die tijdens de thema-avonden worden besproken, zijn de dalende veevoerprijzen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest en daarmee samenhangede dalende varkensproductie in China. Wat zijn de acute gevolgen en de gevolgen op de langere termijn?
Tot slot vertelt Hoste tijdens de thema-avonden over hoe varkenshouders kunnen sturen op hun voerkosten. „De spreiding in voerefficiëntie (EW-conversie) is enorm en biedt dus ruimte voor verbetering. Internationaal gezien heeft de Nederlandse varkenssector een van de beste voerefficiënties. Op de voerkosten per kilo slachtgewicht echter, moet Nederland onze buurlanden voor zich laten”, constateert hij.
Programma
De thema-avonden zijn voor varkenshouders gratis te bezoeken. Om 19.15 uur wordt u ontvangen met koffie en thee. De aanvang van de avond is om 19.30 uur. Om 22.00 uur sluiten we af met een borrel en een gehaktbal.
Lees meer over de visie van Robert Hoste in ons vakblad Pigbusiness, dat op vrijdag 3 mei verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.