Aujeszky uitbraak op twee Zuid-Franse varkensbedrijven
De twee met de Ziekte van Aujeszky besmette bedrijven zijn gelegen in de Zuid-Franse departementen Alpes de Haute-Provence (Saint Martin Les Eaux en de Vaucluse (Monteux). Volgens Wereld Dierengezondheidsorganisatie OIE worden op het bedrijf in Saint Martin les Eaux 767 varkens gehouden. Hier werd de aanwezigheid van het virus als eerste vastgesteld. Tijdens een periodiek bloedonderzoek uitgevoerd op afweerstoffen tegen de Ziekte van Aujeszky reageerden twee dieren positief op 5 april 2019. Op 9 april 2019 testte op het bedrijf in Monteux 3 dieren positief. Op dit bedrijf worden 40 varkens gehouden. Deze varkenshouder betrekt de jonge varkens van het bedrijf uit Martin Les Eaux. Op beide bedrijven beschikken de varkens over een uitloop. De besmette varkens vertoonden geen klinische symptomen. Ze reageerden alleen positief tijdens het periodieke bloedonderzoek.
Besmettingen tussen bedrijven
De Ziekte van Aujeszky is een meldingsplichtige ziekte. Elke klinische verdenking moet worden gemeld bij het Centraal meldpunt Dierziekten van de NVWA. De meeste kans op besmetting vindt plaats door de aankoop van besmette varkens. Daarnaast kan het virus meerdere kilometers via de lucht worden verspreid en wordt het virus verspreid via transportmiddelen, mensen, voorwerpen en dergelijke. Besmette dieren scheiden het virus uit via de ademhaling, neusslijm en speeksel, melk, geslachtsapparaat en sperma. Het virus wordt opgenomen via het ademhalingsapparaat, soms via de darmen of baarmoeder. Het virus kan lang overleven in ongekookt slachtafval. Meestal stopt de virusuitscheiding 2 tot 3 weken na de infectie, maar dit kan zeker ook langer duren. Na infectie kan het varken levenslang drager blijven van het virus. In perioden van stress kan het virus weer uitgescheiden worden.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bron: OIE Wereldorganisatie voor Diergezondheid