Rabobank: AVP positief voor prijs, maar ook een serieuze bedreiging
Het AVP virus, dat op tal van plekken in met name Oost-Europa, Azië en China volop rondwaart, zorgt enerzijds voor veel onzekerheid bij varkenshouders en anderzijds voor stijgende prijzen. Volgens Rabobank kan de productieafname, als gevolg van AVP, voorlopig niet worden gecompenseerd door hogere productie elders ter wereld.
Eerste kwartaal
Het eerste kwartaal van 2019 kenmerkte zich vooral door een afwachtende houding van de markt. Eind maart liet de markt echter meer dynamiek zien. Vooral de snelle stijging van varkensprijzen, met enkele weken zelfs meer dan 10 cent per kilo, zorgt voor optimisme voor dit jaar. Het beperkte aanbod slachtvarkens en de ruime vraag naar vlees hebben deze prijsbeweging in gang gezet.
China
Rabobank vindt het moeilijk om een schatting te geven van de totale afname van de Chinese varkensvleesproductie. Wekelijks worden immers nieuwe AVP-uitbraken geregistreerd. Pogingen om de dierziekte onder controle te krijgen ten spijt.
Op basis van de actuele situatie verwacht Rabobank dat de productie in China dit jaar tussen de 25 procent en 35 procent daalt ten opzichte van 2018. Dit betekent een afname van minimaal 13 miljoen ton varkensvlees en bijproducten. Ter vergelijking: in 2018 bedroeg het totale volume van de wereldhandel ongeveer 8 miljoen ton. Dit laat zien dat de afname van de Chinese productie op korte termijn niet kan worden gecompenseerd door een hogere varkensvleesproductie elders in de wereld.
Rabobank verwacht dan ook dat de AVP invloed zal hebben op de pluimvee-, runder- en vismarkt. Als gevolg van de oplopende vleesprijzen zal de vleesconsumptie in China dalen. Na een beteugeling van de AVP is China niet goed in staat om de varkensstapel weer op te bouwen. Varkensbedrijven die zijn getroffen, worden zelfs maar beperkt financieel gecompenseerd.
De bank verwacht dat het jaren gaat duren voordat China weer het zelfsvoorzieningsniveau haalt van 95 procent zoals in 2018. Door de AVP uitbraken in Noord- en Zuid-Vietnam zal ook de varkensvleesexport naar deze landen toenemen. De omvang hiervan is echter slechts een fractie van de Chinese import.
Europese varkensstapel
De bank verwacht dat door de situatie in met name China in Europa een snelle groei van de varkensstapel gaat plaatsvinden. Afgelopen jaar daalde de totale omvang van de EU-varkensstapel met 1 procent. Nu de markt positiever is gestemd, verwacht de Rabobank dat de omvang in de EU weer snel zal toenemen. Zo kan een start worden gemaakt met het dichten van het gat van China. Naast de EU zullen vooral Brazilië en Canada inspelen op de kansen van de Chinese markt.
Financieel
Zetten de huidige marktontwikkelingen door, dan heeft dit een positief effect op de liquiditeitsontwikkeling. De bank denk dat, net als in 2016 en 2017, met name de zeugenhouderij hiervan profiteert door een bovengemiddelde biggenprijs.
De beschikbare productieruimte voor vleesvarkens zal immers sneller groter worden dan dat de productie van biggen kan toenemen. De bank adviseert wel om realistisch te blijven. Bij een hoge marktvraag en beperkte aanvoer gaan afnemers zoeken naar andere vleessoorten.
Daarnaast kunnen incidenten van grote invloed zijn. Het risico op een AVP-uitbraak in Nederland (en/of Duitsland) is een blijvende zorg en vraagt dan ook om alertheid van de hele productieketen. Zolang de prijsopleving echter in Nederland voortduurt, kan het gezien worden als een zegen, wat zorgt voor een positieve stemming.
Langere termijn
Op de langere termijn kan de exportpositie van de EU onder druk komen te staan. Zo zal na herstel van de productie in China, bij de verschillende continenten het zelfvoorzieningsniveau zijn gestegen. Dit gaat de export vanuit de EU onder druk zetten. De huidige prijsopleving zal, volgens de Rabobank, maar voor een beperkt aantal bedrijven aanleiding zijn hun strategie te wijzigen. De vraag is immers of het perspectief en de omgeving structureel wijzigt.
Lees hier de volledige Varkensupdate met tabellen en grafieken