POV: ‘Advies geurhinder niet concreet’
De commissie adviseert ook dat er emissiegrenswaarden worden gesteld, waar de veehouder zich permanent aan moet houden. Ook pleit ze voor meer inzicht in de effectiviteit van luchtwassers. Gemeenten en provincies moeten de mogelijkheid hebben om in te grijpen, als de geuroverlast wordt veroorzaakt door verschillende veehouderijen samen.
POV en LTO Nederland zeggen voorstander te zijn van monitoring op basis van metingen, zodat feitelijke overlastsituaties kunnen worden aangepakt. Op dit moment staan de methoden hiervoor echter nog in de kinderschoenen.
Zoeken naar werkend perspectief
POV en LTO hadden gehoopt op een advies met meer sturing voor de invoering van een nieuwe werkwijze. „Dit is voor ons als sector echt een randvoorwaarde om de gewenste slag in duurzaamheid, waar we als sector voor staan, ook daadwerkelijk van de grond te laten komen,” zegt POV-voorzitter Linda Janssen.
De belangenorganisaties zijn er daarnaast ook teleurgesteld over dat de commissie slechts onderdelen uit de handreiking van de veehouderij deels ter harte hebben genomen. POV en LTO Nederland hadden in maart een handreiking aan de commissie en het Ministerie van IenW aangeboden waarin de kaders werden geschetst voor vervolgstappen voor een ‘werkend perspectief’ voor gecombineerde luchtwassers voor middellange termijn en de verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen.
De landbouworganisaties lijken nu weinig invloed te hebben gehad op het advies. Ook worden ze niet direct betrokken bij het onderzoek van Wageningen Universiteit (WUR) naar het rendement van luchtwassers en de zoektocht naar tussentijdse oplossing om het rendement te verhogen.
Brongericht aanpak emissies
Los van het advies en rendement van luchtwassers zet de varkenshouderij volgens de POV zelf ook in op een integrale, brongerichte aanpak van emissies in bestaande en nieuwe stalsystemen. Het kabinet heeft hiervoor 40 miljoen euro beschikbaar gesteld om varkenshouders hierin te ondersteunen. De Coalitie Vitalisering Varkenshouderij koppelt hieraan 40 miljoen euro vanuit de sector zelf om innovaties in de varkenshouderij te versnellen.
Milieufederatie wil snellere actie
De landbouworganisaties en de overheid geven aan dat de meetmethoden voor geurhinder nog onvoldoende zijn ontwikkeld om betrouwbaar ingezet te worden. De Brabantse Milieufederatie (BMF) wil echter dat staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat sneller actie onderneemt tegen de stankoverlast van veehouderijen.
Volgens de BMF is de meettechniek daarvoor wel degelijk voldoende ontwikkeld. De federatie zegt dat de meettechniek al werd toegepast in de pilot Continue Geurmetingen Varkensbedrijven, als basis voor alternatieve systematiek vergunningen van provincie Noord-Brabant. Deze meettechniek vergt alleen nog verdere ontwikkeling, bijvoorbeeld om de techniek fraudebestendig te maken.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Reinout Burgers
Bronnen: POV, LTO Nederland, BMF