MKZ-virus kan zich ook verspreiden zonder dat er dieren aanwezig zijn
Daarnaast toonde zij aan dat schapen een minder belangrijker rol spelen bij die verspreiding dan runderen. Deze informatie is van groot belang voor de bestrijding van MKZ-uitbraken. Op 1 juni hoopt Bravo De Rueda aan de Wageningen Universiteit te promoveren, meldt Wageningen UR op haar website.
Mond-en-klauwzeer (MKZ) is een besmettelijke virale dierziekten bij evenhoevige dieren zoals runderen, schapen en varkens. De ziekte kan grote economische schade veroorzaken voor veehouderijen.
Met haar onderzoek wil Bravo de Rueda de onderliggende mechanismen van de verspreiding van MKZ kwantificeren. Met data van eerder uitgevoerde dierproeven identificeerde zij de factoren die geassocieerd worden met de hoeveelheid virus in het dier en de hoeveelheid virus die het dier uitscheidt.
Vervuilde omgeving
Deze gegevens kunnen van belang zijn voor de verspreiding van het virus. Circa 44 procent van de verspreiding van MKZ wordt veroorzaakt door vervuilde omgeving door uitscheiding, zoals feces, urine, slijm en speeksel.
Bravo de Rueda stelde daarnaast middels een transmissiestudie tussen schapen en runderen vast dat schapen minder infectieus dan runderen waren maar wel even gevoelig voor het virus. Met een 'next generation' matrix toonde Bravo de Rueda aan dat in geval van een veestapel met zowel runderen als schapen de verspreiding van MKZ hoger was naarmate een groter deel van de veestapel uit runderen bestond.
Zij concludeerde dat indien de groep voor meer dan 14 procent uit runderen bestaat is vaccinatie van alleen de runderen voldoende is om de MKZ-uitbraak onder controle te krijgen. De resultaten van het onderzoek kunnen bijdragen om de maatregelen ter bestrijding en beheersing van MKZ-virus in verschillende diersoorten te verbeteren.