Column: Stilte voor de storm op de varkensmarkt
Door de rust op de markt zou menig varkenshouder kunnen denken dat op dit moment het plafond van de varkensprijs min of meer is bereikt. Maar de rust was voorspeld en die zorgt er in ieder geval voor dat er geen chaos uitbreekt voor de komende periode van hectiek op de varkensmarkt.
De smaak van stijgende varkensprijzen is een beetje bitterzoet
De grote vraag die op ieders lippen hangt: Is dit de stilte voor de storm op de varkensmarkt? Hoe staat de varkensmarkt er op dit moment voor en hoe ver kunnen we nog maar boven gaan?
Op dit moment is het nog even een pas-op-de-plaats voor de diverse noteringen, behalve op een enkele ‘jojo-slachterijen’ na, die vond dat ze 'te veel hadden verhoogd'. Deze pas-op-de-plaats komt door de verschillende feesten en vrije dagen. Maar deze vrije dagen hebben ze niet in Azië en daar gaat de verwoestende werking van de varkenspest gewoon door.
Deze zeer besmettelijke ziekte woekert in volle omvang verder en daar plukken we komende zomer volop de vruchten van. Het is ironisch, dat het spreekwoord ‘de een z’n brood is de ander z’n dood’, hier bijna letterlijk geldt.
Miljoenen varkens zijn in China geruimd. De smaak van stijgende varkensprijzen is daarom wel een beetje bitterzoet. Daarbij voelen wij ook nog steeds de dreiging. Mits we de varkenspest zelf buiten de deur kunnen houden, zal de komende zomerperiode en wellicht het komende jaar een goed jaar worden.
De Chinezen zullen namelijk niet snel hun varkensvleesproductie op het oude niveau kunnen krijgen. Komt de varkenspest wel in ons land, dan is voor ons het feest snel ten einde. Ik weet het. Ik val in de herhaling, maar toch moeten wij alert blijven.
De Duitse Teleporc schommelt tussen de 1,79 euro en 1,80 euro. Vrijdag noteerde ze nog een plus 1 cent. De varkens werden allemaal snel verkocht met als hoogste 1,82 euro; wat een nieuwe hoogste score is voor dit jaar. Voor de korte termijn zal de prijs weer langzaam naar boven gaan.
De varkens die op de marktplaats van Teleporc zijn verkocht, welke in augustus worden afgeleverd, brengen 1,89 euro op. Dus het helemaal rijk rekenen is er nog niet bij en men houdt het hoofd koel. Voor de verwerkers betekent dit dat ze het vlees tegen kostprijs kunnen inkopen met hooguit een klein plus. Tegen achtergrond van de tijdelijke rust op de markt en de belofte op hogere prijzen, blijft de Boerenvarkensprijs deze week onveranderd en staat op 1,85 euro incl. btw.
Vraag en aanbod van biggen lijken in evenwicht te zijn
De biggenhandel komt ook even in een rustiger vaarwater. Vraag en aanbod lijken ongeveer in evenwicht te zijn en dat uit zich ook in een stabiele Boerenbiggenprijs van 63 euro excl. btw.
Als de vleesvarkens verder gaan stijgen, kunnen zoals vaker het geval is, de biggen hier ook in de komende maanden van profiteren. We zien wel een afnemende export van biggen. De prijs van de export biggen is daardoor minder van invloed op de Nederlandse notering.