Belgen kopen vaker duurdere delen van varkenvlees
In waarde blijft rundvlees nog wel het belangrijkste segment met een aandeel van 32 procent in de bestedingen. Samengestelde vleesproducten hebben een aandeel van 30 procent varkensvlees van 27 procent en kalfsvlees van 5 procent, meldt de Belgische landbouwwebsite Vilt.
Varkensvlees is een product wat het vaakst thuis wordt gegeten. Rundvlees wordt in verhouding vaak in de horeca gegeten. Het vlees dat Belgen thuis consumeren, kopen zij vooral in supermarkten. Opmerkelijk is dat de slagers, na een daling de voorbije jaren, in 2018 weer wat aandeel konden winnen. Bij de slager gaat 20 procent van het volume en 24 procent van de besteding aan vlees over de toonbank.
Thuisverbruik
Voor het eerst in jaren noteert voedselpromotieorganisatie VLAM binnen het thuisverbruik van vers vlees een stabilisatie voor rundvlees en varkensvlees op respectievelijk 4,4 en 5,6 kilo per hoofd van de bevolking. De ‘edele’ stukken van een varken en rund wonnen aan belang.
Voor andere vleessoorten zoals lams- en kalfsvlees daalde het thuisverbruik. Dat zich in 2018 geen verschuiving heeft voorgedaan voor goedkopere samengestelde vleesproducten, noemt VLAM een trendbreuk.
Lokaal product
Meer dan varkenshouders hebben vleesveehouders het gevoel dat de Belgische consument het lokale product niet altijd naar waarde schat. Vleesveehouders in België denken dat mensen in een restaurant liever een Argentijnse of Ierse biefstuk zouden bestellen, in plaats van Belgisch wit-blauw.
Dat buikgevoel van de producenten wordt niet bevestigd door de antwoorden van de consumenten. Men is tevreden over de smaak van binnenlands vlees en heeft geen behoefte om regelmatig buitenlands vlees te kopen.
Slechts 3 procent van de respondenten zegt een voorkeur te hebben voor buitenlands vlees. Redenen om voor een stuk vlees van lokale productie te kiezen, zijn:
- Vaak is het goedkoper;
- het ondersteunt de lokale economie;
- je weet dat er strenge controles zijn en hoge normen voor gelden;
- onder meer door het kortere transport is het milieuvriendelijker;
- het is verser