Hogere varkensprijzen hebben ook positief effect op prijzen kippenvlees
Sectorspecialist Jeroen van den Hurk stelt op Pluimveeweb dat de consument eerder geneigd is kip gaan te kopen, als het varkensvlees duurder wordt. De vleeskuikenprijzen gaan evenwel niet zo fors stijgen als de vleesvarkensprijzen, verwacht Van den Hurk. Hij denkt eerder aan centen of halve centen per kilo.
Afrikaanse varkenspest
Door uitbraken van de Afrikaanse Varkenspest is de Chinese varkensstapel 20 tot 30 procent gekrompen in vergelijking met vorig jaar. De helft van het aantal varkens ter wereld ligt in China. Wereldwijd is de varkensstapel en daarmee varkensvleesproductie momenteel 10 tot 15 procent lager dan vorig jaar.
Dat de vraag naar pluimveevlees wereldwijd toeneemt als gevolg van de hogere prijzen voor varkensvlees staat vast, zegt Van den Hurk. „China heeft de Afrikaanse varkenspest niet goed onder controle. Dus zijn de vooruitzichten voor varkenshouders de rest van het jaar zeer positief. Hiervan kunnen vleeskuikenhouders ook in mindere mate van profiteren.”
Door het deels wegvallen van de vraag naar soja, graan en andere voergrondstoffen, verwacht Van den Hurk dat de voerprijzen de komende tijd dalen.
Thema-avonden
Kom op 14 of 22 mei ook naar de thema-avonden van Pig Business in Dalfsen en Nederweert-Eind. Daar spreekt econoom Varkensproductie Robert Hoste van Wageningen Universiteit onder andere over de dalende voerprijzen en de gevolgen van Afrikaanse varkenspest in China voor de varkenshouderij.
Ook gaat hij in op het gebruik van co-producten uit de levensmiddelenindustrie en hoe de varkenshouderij hiermee het varken als kringloopdier nog beter kan positioneren.