Varkens ruimen al veel op, maar het kan en móet meer
Varkenshouders hebben het idee dat zij al volop kringloopboeren zijn, terwijl politiek, de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), wetenschappers en de veevoedersector nog volop kansen zien om het Holland Varken nog meer te positioneren als kringloopdier.
Wetgeving
Hiervoor is ook betere wetgeving nodig om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat ook voedselrestanten die bij de productie op de grond vallen te mogen gebruiken in het varkensvoer. Dat is nu nog verboden. De wet zegt dat deze producten moeten worden vernietigd. Maar ook de terugkeer - onder voorwaarden - van diermeel in veevoer zou de kringloop nog beter sluiten. Diermeel (botten) is verboden om in veevoer te verwerken sinds de BSE-crisis. Dierlijke vetten mogen nog wel worden gebruikt.
Wat eet ons varken?
Het mei-nummer van Pigbusinees heeft het thema 'Voeding'. Om een beeld te geven wat Nederlandse varkens nu eten aan co-producten uit de levensmiddelenindustrie, is er in het midden op posterformaat een infographic bijgevoegd met als onderwerp 'Wat eet ons varken?'. De poster geeft een globaal beeld welke reststromen het Nederlandse varken eet en uit welke fabrieken deze producten afkomstig zijn. De lijst met reststromen die worden verwerkt in varkensvoer is groot.
Een overzicht van wat in de maag van het varken gaat:
Co-producten:
PLANTAARDIG:
- Sojaschroot en-schillen:
Blijven achter na persing van sojabonen tot olie. De olie wordt in tal van levensmiddelen en verzorgingsproducten en voor bio-ethanol. - Sojamelk:
Ontstaat bij de verwerking van sojabonen tot verschillende voedingsdranken voor menselijke consumptie - Raapzaadschilfers en -schroot:
Blijven over na productie van koolzaadolie - Palmolieschroot:
Komt vrij bij de productie van palmolie, die wordt gebruikt in onder meer chocoladepasta, pindakaas en vleesvervangers - Palmpitschilfers:
Chichoreipulp - ontstaat bij de winning van inuline en zoetstof uit cichoreiwortelen - Gries:
Ontstaat bij de productie van broodmeel en pasta - Bietenpulp:
Blijft over na productie suiker - Melasse:
Stoperige vloeistof uit suikerproductie - Tarwezetmeel:
Blijft over na productie brood en pasta - Stoomschillen:
Blijft over uit productie friet of geschilde krieltjes - Voorgebakken friet:
Komt vrij bij de sortering en bij de opstart en afdraai van de verpakkingslijnen. - Brood, koekjes, friet, snoeprepen, aardappelpuree, aardappelkroketten:
Hebben de uiterste consumptiedatum (bijna) bereikt of zijn afwijkend zijn van vorm en smaak, waardoor ze niet meer verkoopbaar zijn als levensmiddelen. - Maïsmeel:
Komt vrij bij de productie van maïsgriesmeel en maïsbloem voor brouwerijen en de levensmiddelenindustrie - Bier:
Bierbostel, biergist en biervlokken, komen vrij bij het brouwen van bier - Biergerst:
Brouwgerst dat niet door de strenge controles voor bierproductie komt - Gerst:
Overblijfselen van gerst uit een vorig oogstseizoen - Lijnzaadschilfers:
Co-product van de extractie van olie uit vlaszaad - Wortel:
Wortelstoomschillen zijn afkomstig uit de conservenindustrie. Wortelen worden met behulp van stoom ontdaan van hun schil. - Zonnebloempitschroot:
Ontstaat bij de productie van zonnebloemolie
DIERLIJK
- Kippenvet:
Komt vrij bij kippenvleesproductie - Afsnijdsels kaas:
Blijft over bij kaasproductie - Kaaswei:
Afkomstig van de kaasproducerende zuivelindustrie. Bevat alle oplosbare bestanddelen die niet in de vaste kaasstof of wrongel terechtkomen. - Glucose:
Ontstaat bij de winning en bewerking van lactose uit kaaswei - Boter - Boterserum (of botermelk):
Een vochtrijk zuivelproduct dat vrijkomt bij de productie van boterolie uit boter
Melk, yoghurt, kwark, vla:
Melkzuur dat overblijft uit zuivelproductie
- Rechtstreeks geteeld als veevoer
Maïs, tarwe, soja
Thema-avonden
Econoom varkensproductie Robert Hoste van Wageningen Economic Research, gaat tijdens onze thema-avonden op 14 mei in Dalfsen en 22 mei in Nederweert-Eind, verder in op de herkomst van de grondstoffen en de waarde van het Nederlandse varken als kringloopdier. Ook volgens hem is er voor varkenshouders wel een uitdaging voor verdere verbetering.
De thema-avonden zijn voor varkenshouders gratis te bezoeken. Om 19.15 uur wordt u ontvangen met koffie en thee. De aanvang van de avond is om 19.30 uur. Om 22.00 uur sluiten we af met een borrel en een gehaktbal.
Lees meer over de visie van Robert Hoste in ons vakblad Pigbusiness, dat op vrijdag 3 mei verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.