Nationale Ombudsman onderzoekt onderbouwing ammoniakbeleid
De Nationale Ombudsman gaat toetsen of de emissienormen die gebruikt worden bij het huidige mestbeleid voldoende zijn gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, waarbij alle wetenschappelijke inzichten, waarnemingen en metingen betrokken worden.
Ook onderzoekt de Ombudsman of het Ministerie van Economische Zaken de opdrachten voor wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van het mestbeleid belegt bij de groep wetenschappers die onderzoek baseren op de modelberekeningen, waardoor andere inzichten buiten beschouwing blijven.
Emissiearme aanwending betwist
De VBBM betwist de effectiviteit die door wetenschap en overheid wordt toegeschreven aan emissiearme aanwending. Ook bestrijdt zij de emissiefactor die wordt toegeschreven aan bovengronds aanwenden van mest.
Volgens de VBBM wordt die factor veel te hoog gesteld. „Het rekenmodel dat ten grondslag ligt aan het vaststellen van ammoniakemissies, moet tegen het licht worden gehouden. Wij hebben aanwijzingen dat dit rekenmodel niet betrouwbaar is,” aldus Diana Saaman, die namens de VBBM de klacht indiende.
Volgens Saaman blijkt het grote effect dat door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wordt toegerekend aan emissiearme bemesting, niet uit de werkelijke metingen van het RIVM. „Uit die metingen blijkt nagenoeg geen effect.”
Belangrijke doorbraak
Het besluit van de Nationale Ombudsman tot een onderzoek ziet de vereniging als een belangrijke doorbraak. De vereniging van kringloopboeren en pleitbezorgers van het bovengronds aanwenden vinden zich tot nu toe niet gehoord door het RIVM, het PBL en het ministerie. VBBM geeft aan jarenlang hun concrete vraagtekens te hebben geuit bij deze overheidsinstanties.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ingrid Zieverink, Agrio archief